Metro
Metro Nieuws 2 sep 2017 / 18:57 uur

Toeristen uit vliegtuig gezet om Allahu Akbar-grap

Een groep Belgische toeristen is een toestel van Ryanair uitgezet. Eén van de jongens grapte dat er een bom aan boord was en riep daarna ‘Allahu Akbar’. Uit voorzorg werd het vliegtuig dat van Brussel-Zaventem naar Madrid zou vliegen, vanochtend aan de grond gehouden.

De groep was aan het boarden toen het voorval gebeurde. Met behulp van honden werd het vliegtuig direct grondig door de politie geïnspecteerd. Er bleek geen bom aan boord te zijn van het vliegtuig. De vlucht, die zaterdag om zeven uur ’s ochtends zou vertrekken, liep twee uur vertraging op door de grap van de mannen.

De negen mannen mochten vervolgens niet meer mee op de vlucht. „De boordcommandant weigerde om de negen personen mee te nemen”, zegt Peter De Waele van de federale politie tegen VTM Nieuws. „Een iemand van hen was een flauwe grappenmaker en riep ‘Allahu Akbar’.” De mannen werden meegenomen voor verhoor, maar zijn inmiddels weer vrij.

Verhoor

Wie van de mannen precies heeft geroepen, is onduidelijk. In eerste instantie zou het om een vijftiger gaan, de oudste van het stel. „De verklaringen van de getuigen lopen uiteen waardoor er nog geen duidelijkheid is wie wat heeft geroepen”, aldus Carol Vercarre, woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde.

De mannen waren hoogstwaarschijnlijk dronken, zegt het parket van Halle Vilvoorde. Omdat het dreigen met een aanslag ook strafbaar is, is er een gerechtelijk dossier opgesteld. „Er is nooit een moment om te zeggen dat er een bom gaat ontploffen, zeker niet als het land in niveau drie zit”, zegt De Waele. Hij hoopt dat de daders op passende wijze worden gestraft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toeristen uit vliegtuig gezet om Allahu Akbar-grap
Sluiten