Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 25 sep 2017 / 13:50 uur

Toeriste krijgt trip naar actieve vulkaan aangeboden

Bijna 50.000 mensen hebben op Bali huis en haard verlaten, omdat de vulkaan Agung op uitbarsten staat. „Heel erg sneu, want veel mensen hebben hun enige bezit – bijvoorbeeld een koe – moeten achterlaten of verkopen”, zegt Veronique Schoots uit Eindhoven, die vakantie viert op het Indonesische eiland.

Zelf maakt ze zich geen zorgen om de aangekondigde uitbarsting. „Ik zit nu in Ubud op 33 kilometer van de vulkaan en ze zeggen hier dat we veilig zijn als het zover is. Sommige mensen twijfelen daaraan, maar de overheidsinstanties zeggen dat hier weinig kan gebeuren. Iedereen heeft het er over dat het een heftige uitbarsting wordt, omdat de vulkaan 54 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het is natuurlijk best spannend, want ik heb geen idee wat er gebeurt als zo’n vulkaan tot uitbarsting komt. Ze zeggen dat dat nog maximaal twee dagen duurt. Gebeurt het met een harde knal? Daalt er as op ons neer? Geen idee.”

Aardbeving

De 44-jarige toeriste kwam vorige week donderdag aan op Bali en een dag later las ze op een Nederlandse site over de rommelende vulkaan. „Ik vroeg gelijk of ik nog naar Sidemen kon gaan, op 12 kilometer van de vulkaan. In Seminyak wist niemand of het risico te groot was. Sterker nog, ik kreeg zelfs nog een excursie naar de berg aangeboden, haha. Volgens mij is het nieuws nu pas goed doorgekomen in Nederland, want ik krijg ineens allemaal appjes dat ik voorzichtig moet zijn. In de nacht van zondag op maandag schrok ik wakker van een aardbeving. Daarna draaide ik me om en verliep de nacht verder zonder schokken.”

Indonesië ligt op de zogeheten Ring van Vuur, waar diverse aardkostplaten bij elkaar komen. Alleen al op de eilanden van Indonesië zijn zo’n 130 vulkanen actief.

Op 17 oktober hoopt Schoots terug te vliegen naar Nederland. „Ik maak me vooral zorgen om de mensen die dicht bij de vulkaan wonen en geëvacueerd zijn. Zelf heb ik geen idee wat ik moet verwachten. Ik ga in ieder geval gewoon vakantie vieren door hier in Ubud rijstvelden en tempels te bezoeken. En dan maar hopen dat ik op tijd terug kan vliegen.”

Geëvacueerde bewoners worden in grote zalen opgevangen. Foto: AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toeriste krijgt trip naar actieve vulkaan aangeboden
Sluiten