Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 sep 2017 / 12:25 uur

Spoorweghufters vaker op YouTube-kanaal ProRail

De tijd van zuchten voor een dichte spoorwegovergang is al lang voorbij, het vandalisme dat er nu mee gepaard gaat neemt steeds heviger vormen aan. ProRail plaatste dinsdag een filmpje online van een bromfietsbestuurder of wel ’spoorboombeuker’ die een slagboom kapot rijdt. Er is aangifte gedaan, en dat gaat steeds vaker gebeuren door de camera’s die bij overwegen worden geplaatst.

Spoorboom achtergelaten op rails

„Wij konden onze ogen niet geloven bij het zien van de bizarre beelden”, zegt een ProRail-woordvoerder. Een bromfietsbestuurder bij een overweg in Helmond reed letterlijk dwars door de spoorbomen. Hij ging daarbij neer en kon zijn brommer nog oprapen en wegrijden voordat de trein voorbij raasde. De afgebroken spoorboom liet hij echter liggen, waardoor een trein had kunnen ontsporen.

Dit soort ’spoorweghufters’ kunnen zichzelf de komende jaren steeds vaker tegenkomen op het YouTube-kanaal van ProRail en rekenen op een boete, omdat het grootste deel van de overwegen wordt uitgerust met camera’s om ze op te kunnen sporen. Dit besluit is genomen om het toenemende aantal ongelukken met weggebruikers in te dammen. Woensdag start een proef in Hilversum. Voor automobilisten en motorrijders bedraagt de boete 230 euro, voor bromfietsers 160 euro.

Aangifte mogelijk door hobbycamera

De camera die de bromfietsbestuurder in Helmond vastlegde, hangt daar hobbymatig en wordt veel bekeken door treinspotters. De camera is van Tim van Railcam. Hij was ook degene die de afgebroken spoorboom net op tijd voor een naderende goederentrein wist te verwijderen. Tim hoorde de knal van de bromfietsbestuurder in zijn huis die pal tegenover de overweg ligt en ging er meteen op af.

„Het had slechter af kunnen lopen in Helmond”, zegt de woordvoerder. „Met roekeloos gedrag brengen weggebruikers het treinverkeer, reizigers en omstanders in gevaar. Met het doen van aangifte willen wij een duidelijk signaal afgeven dat dergelijk gedrag onacceptabel is. En daarnaast willen we daardoor de schade verhalen op de veroorzaker.”

Veel meer aangiftes

Dit jaar heeft ProRail onder meer aangifte gedaan van een spoorboom die met tape vastgeplakt was waardoor de overweg niet meer kon sluiten bij het Gelderse Kootwijk. Het treinverkeer werd toen onmiddellijk stilgelegd om gevaarlijke toestanden te voorkomen. In Friesland hadden deze zomer twee jongens een filmpje geüpload waarin te zien is hoe zij aan de spoorbomen hangen en hiermee de overweg ontregelen. Ook in dit geval is er aangifte gedaan. Ze hebben hun spijt betuigd, maar moeten wel voor de schade opdraaien. Ook voor de vrachtwagenchauffeur die onlangs een aanrijding veroorzaakte bij een overweg is ProRail naar de politie gestapt.

Uit cijfers blijkt dat weggebruikers grote risico’s nemen door toch nog snel over te steken als de spoorbomen sluiten. ProRail ziet veel automobilisten en scooters zigzaggend tussen de gesloten bomen door oversteken. Dit jaar vonden er op overwegen alweer meer dan 20 aanrijdingen met wegverkeer plaats waarbij vijf dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden vielen.

Reageer op artikel:
Spoorweghufters vaker op YouTube-kanaal ProRail
Sluiten