Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 7 sep 2017 / 15:25 uur

Scheiden: wanneer economie meer bloeit dan liefde

Romantisch wonen aan het strand is zeker geen oplossing voor een goed huwelijk. Het is vandaag Dag van de Scheiding. In het kader hiervan heeft het CBS cijfers gepubliceerd met de woonplaatsen in Nederland waar de meeste scheidingen bevinden. En wat blijkt? Heerlen en Zandvoort spannen de kroon, waarbij 14% van de inwoners de liefde vaarwel hebben verklaard.

Scheiden: wanneer economie meer bloeit dan liefde

Scheiden een trend

Het aantal scheidingen in Nederland is enorm toegenomen. Voor altijd trouw blijven is niet meer. In 2010 waren er nog 1,1 miljoen gescheiden echtparen. Dit jaar gaat het om 1,3 miljoen koppels die de handdoek in de ring hebben gegooid. Dit is een stijging van 9,5 procent. „Als je nu trouwt, is de kans dat je huwelijk niet slaagt bijna 40 procent”, vertelt onderzoeker Dick ter Steege van het CBS.

Waarom Heerlen en Zandvoort?

Doordat de economie weer aangetrokken is, is er voor koppels weer geld om uit elkaar te gaan. En vooral nu de huizenmarkt weer aangetrokken is zetten mensen de scheidingen door.

Maar waarom scoren Heerlen en Zandvoort zo hoog? Het zijn toch Vinex-wijken die erom bekend staan de meeste scheidingen te hebben? Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS, zegt: „Een typisch vinex-koppel is een koppel met een koopwoning, hoog inkomen en jonge kinderen. Maar als je deze kenmerken vergelijkt met dezelfde koppels op andere plekken, zie je dat er opeens geen verschil meer is. Een woonplaats heeft dus helemaal niet zoveel invloed op een scheiding."

Trouwen onder jongeren

Er trouwen tegenwoordig steeds minder mensen, maar onder twintigers is het huwelijk nog steeds ontzettend populair. Van de twintigers die ongehuwd samenwonen met hun partner, wil 70 procent ooit gaan trouwen. Dit gevoel is bij vrouwen net iets sterker dan bij de mannen.

Dat het huwelijk onder jongeren zo populair is, is helemaal zo gek nog niet, want (shocking!) bijna 40 procent van de mannen geeft aan te willen trouwen omdat hun partner dat wil. Een gevalletje onder de plak?

Dag van de scheiding. Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scheiden: wanneer economie meer bloeit dan liefde
Sluiten