Rosan de Vos
Rosan de Vos Dossier 23 sep 2017 / 10:10 uur

De gamewereld: big business

De aandacht voor gamen is anno 2017 groter dan ooit tevoren. Over de hele wereld tellen we ruim 1,8 miljard gamers. Om je een beeld te geven: dat is ruim duizend keer de gehele Nederlandse bevolking. Dit is ook niet gek, het kan namelijk altijd en overal. We gamen als hobby, uitlaatklep, sociale activiteit of wedstrijd. En het stereotype: ‘dikke buik en sociaal isolement’, geldt allang niet meer.

Gaming is booming

In ons kikkerlandje wordt er ook volop gespeeld. Eén op de tien puberjongens is verslaafd aan gaming – ze spelen zo een hele werkweek vol. Daarnaast houdt 40% van de Nederlanders tussen de 14 en 35 jaar zich bezig met game-competities en worden er zelfs professionele gamers aangesloten bij voetbalclubs.

Hoe groot is de gamewereld nou eigenlijk?
Gamen. Foto: Giphy

Gaming wereldwijd

Over de gehele wereld zijn er 1,8 miljard gamers. De gemiddelde gamer is 35 jaar oud en is man. Gamers spelen het liefst nog altijd op de PC (56%), gevolgd door de console (53%) en de smartphone (36%). En hé, het is socialer dan je denkt: méér dan de helft van de gamers (54%) speelt graag met vrienden of familie.

Mannen vs. vrouwen

Het zijn vooral mannen die gamen, maar de vrouwen lopen niet heel ver achter. Van alle Amerikaanse gamers is 59% man en 41% vrouw. De mannelijke gamers zijn gemiddeld 35 jaar, de vrouwelijke gamers zijn gemiddeld 43 jaar. En uit onderzoek blijkt dat er qua mannen en vrouwen géén verschil is wat betreft niveau. De kans dat jouw kleine zusje je volgende week verslaat met de nieuwe Fifa is dus zeker aanwezig.

Hoe groot is de gamewereld nou eigenlijk?
Gamen. Foto: Giphy

Verdienen gamers ook?

Als er dan toch zoveel mensen gamen, kunnen we dan stellen dat je er je brood mee kan verdienen? Nee. Wie denkt dat je met ‘slechts een beetje oefenen’ wel wat centen op de bankrekening kan krijgen, heeft het mis. Dit is alleen weggelegd voor de aller, allerbesten.

Als je kijkt naar competitief gamen (e-sports), begon dit van kleine toernooitjes naar nu wedstrijden met stadia vol. In 2016 was het prijzengeld voor één kampioenschap bij een van de grootste game-events: 20,8 miljoen dollar. Ter vergelijking: het prijzengeld bij een Wimbledon ligt rond de 10 miljoen dollar. Opvallend is wel dat het prijzengeld bij gamen vooral middels crowdfunding wordt gefinancierd, de fans hebben dus wel degelijk wat over voor het spelletje.

Het is echter een onzeker leven, daarom leven professionele gamers vooral van salarissen en sponsoren. In 2014 lag het aantal Nederlandse gamers die met wedstrijden hun brood konden verdienen, tussen de tien en twintig. De best verdienende Nederlandse gamer is momenteel Manuel Schenkhuizen, hij verdiende tot nu toe in totaal een kleine 350.000 dollar.

Wat leveren games op?

In 2014 is er in totaal ruim 22 miljard dollar uitgegeven door fanatieke spelers. Dit komt vooral doordat de apparatuur dat nodig is om te gamen, vooral in de hogere prijsklasse ligt.

In 2016 is er wereldwijd 87 miljard euro(!) verdiend aan gaming, waarbij mobiele games het meeste geld opbrachten. Zo zie je maar: games zijn niet zomaar spelletjes, het is big business.

Hoe groot is de gamewereld nou eigenlijk?
Gamen. Foto: Giphy

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega’s. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: gamen. Hoe gameverslaafd is Nederland? Wat spelen we, hoe spelen we, zeggen we weleens afspraken af om te kunnen gamen en wat als je je brood verdient met gamen? Lees het deze week in Metro Dossier:

Reageer op artikel:
De gamewereld: big business
Sluiten