Merike Woning
Merike Woning Nieuws 5 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Oeps! Dit WhatsAppbericht was niet voor jou bestemd!

Je voelt het bloed met een noodgang naar je hoofd stijgen. Je kijkt naar het scherm van je mobiel en je weet: ik heb een WhatsAppje verstuurd naar een van mijn contacten die het berichtje juíst niet had moeten ontvangen. De kans is groot dat WhatsApp binnenkort de mogelijkheid biedt om verkeerd verstuurd berichten te verwijderen nog voordat de ontvanger het heeft gelezen. Maar zover is het nog niet.

Pijnlijk

Voor Benno (25)* zou die nieuwe functie een uitkomst zijn geweest. Zijn nicht ging trouwen met haar grote liefde Elles. Het stel verstuurde hun cadeauwensenlijst in een groepsapp. De moeder van Benno reageerde dat zij voor de pannenset ging, waarop Benno – die dacht dat hij alleen zijn moeder antwoordde – reageerde met: ‘lelijke pot wil mooie pan, het moet niet gekker worden…’

"Ai", zegt mediapsycholoog Mischa Coster, "pijnlijk, maar heel herkenbaar. Maak het alleen niet te groot, want dan gaat het een eigen leven leiden. Dus app bijvoorbeeld: ‘Sorry, dit bericht was niet voor jou bestemd. Kan iedereen gebeuren.’ Hoe meer aandacht je eraan besteedt, hoe groter het wordt." En over het ‘foute’ appje heen praten en negeren, is dat een idee? "Nee, dat zou ik niet doen, anders denkt degene (of anderen in de appgroep) dat het berichtje daar wel thuishoort en dan krijg je juist scheve gezichten."

Schamen

Ook Wouter (35)* denkt met veel schaamte terug aan een verkeerd verstuurd appje. "Met wat vrienden zou ik een weekendje naar Gent gaan. Het advies van Edwin om Tim niet te vragen, omdat die met zijn opvliegende karakter soms de sfeer bederft, sloeg ik in de wind. Tim bleek niet te kunnen, want hij moest werken. ‘Haal de slingers maar uit de kast: Tim kan niet snipperen’, whatsappte ik meteen naar Edwin." Tenminste, Wouter dacht dat hij het naar Edwin stuurde. "Ik stuurde het per ongeluk naar Tim! Het schaamrood stond me op de kaken. Gloeiend van schaamte belde ik Tim. ‘Ik heb je per ongeluk iets gestuurd dat voor Edwin bedoeld was, neem het vooral niet te serieus!’, zei ik, ongetwijfeld met wanhoop in mijn stem. ‘Dat is mooi dan’, reageerde hij nors.

Coster: "Het vervelende is dat we door communicatie via WhatsApp niet zien hoe iemand reageert op een appje. Als je je in een face-to-face gesprek verspreekt, zie je meteen de reactie van je gesprekspartner en kun je er op reageren. Maar we schieten in de stress als bijvoorbeeld de ontvanger een appje wel heeft gelezen (dat zie je door de blauwe vinkjes, red.), maar niet reageert. De praktijk leert echter dat iemand vaak simpelweg even geen tijd om te antwoorden. Wouter reageerde dan ook te impulsief door Edwin meteen te gaan bellen. Door dat te doen, maakte hij het bewuste appje groter dan nodig was. En wat ook heel goed had gekund is dat Tim het bericht nog helemaal niet gelezen had."

Uitmaken

Dat een verkeerd verstuurd berichtje ook naar een oplossing kan leiden, ondervond Alexandra (32)*. "Ik had ooit een vriendje waar ik na een paar maanden verkering vanaf wilde. Het ‘uitmaken’ was alleen nogal een dingetje en stelde ik steeds uit. Op een avond appte ik een vriendin dat ik ‘het weer niet had uitgemaakt’. De volgende dag vroeg zij of ik het nou al uitgemaakt had, want ze had blijkbaar mijn berichtje niet ontvangen. Vreemd, maar ik sloeg er geen acht op. Een paar weken later, het was nog steeds ‘aan’, scrollde ik wat door de telefoon van mijn vriendje en zag opeens hét berichtje dat voor mijn vriendin bedoeld was staan." Alexandra vroeg waarom hij niks gezegd had. Hij antwoordde dat hij bang was dat ze het alsnog uit ging maken. "Dat was een inkoppertje en heb het toen uitgemaakt."

Hoe het met de andere twee is afgelopen? Benno: "Ik heb mijn excuses in de appgroep gezet en ging met lood in de schoenen naar het huwelijk. Vooral de vader van de bruid was not amused." En Wouter? "We hebben het erna nooit meer over gehad, maar zijn nog steeds vrienden."

* De namen zijn gefingeerd, maar bekend bij de redactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oeps! Dit WhatsAppbericht was niet voor jou bestemd!
Sluiten