Els Anker
Els Anker Nieuws 16 sep 2017 / 18:00 uur

‘Kopstuk Islamitische Staat is Nederlander’

Eén van de kopstukken van de terroristische organisatie Islamitische Staat is een Marokkaanse Nederlander. Dat meldt journalist Souad Mekhennet van de Washington Post in Nieuwsuur.

„Hij gaf leiding aan de mensen die onthoofdingen uitvoerden. Hij was bijvoorbeeld de baas van ‘Jihadi John”, aldus Mekhennet. Jihadi John werd berucht door zijn optredens in diverse onthoofdingsvideo’s van Islamitische Staat, onder meer van de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley.

Pen en papier

Mekhennet sprak de afgelopen vijftien jaar met leiders en leden van terreurorganisaties en schreef daarover het boek Ik moest alleen komen. „Als ik iedereen bij elkaar optel, heb ik met meer dan 150 terroristen gesproken. En ik leef nog steeds”, vertelt de journaliste in het actualiteitenprogramma.

De titel van haar boek slaat op de ontmoeting die zij had met een kopstuk van IS. „Ik mocht geen identiteitskaart, telefoon of opname-apparaat mee. Ik moest alles achterlaten in het hotel. Alleen pen en papier mocht ik mee."

Motieven

Tijdens haar gesprekken zocht ze naar het antwoord op de vraag wat terroristen drijft tot hun daden. Nu, na jarenlang onderzoek te hebben gedaan, kan Mekhennet nog steeds niet één antwoord geven. Volgens de journaliste is de islam niet verantwoordelijk voor de gruwelijke daden die worden gepleegd. „Zij radicaliseren juist de islam”, benadrukt Mekhennet.

Eén van de belangrijkste drijfveren om zich aan te sluiten bij terroristische organisaties is het buitenlands beleid van landen. „Verder zijn er mensen die het gevoel hebben dat de samenleving van hun jeugd ze nooit zal accepteren als Nederlands, Duits, Spaans of Italiaans. En dan komt er iemand langs die een alternatief biedt, die zegt dat je onderdeel kan zijn van een groter geheel. Zo proberen ronselaars het te verkopen.”

Paspoorten

Europese landen buigen zich over de vraag wat er moet gebeuren met jihadisten die oorspronkelijk uit Europa komen. Nederland wil de strijders het liefste niet terug hebben. Deze week werd bekend dat minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) het Nederlandse paspoort heeft ingetrokken van vier jihadisten. Door hun status als ongewenst vreemdeling kunnen de jihadisten niet meer naar Nederland of een ander Schengenland.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse nationaliteit van jihadisten wordt afgepakt die nog niet zijn veroordeeld. Dat is sinds begin dit jaar mogelijk, toen de Eerste Kamer instemde met de nieuwe wet die de minister deze bevoegdheid geeft. De meerderheid was klein: onder meer D66, PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen de nieuwe wet.

Radicaliseren

Toch is dat volgens Mekhennet niet de juiste aanpak. Ze stelt dat de strijders juist in Nederland zijn geradicaliseerd. „ Waarom zouden andere landen moeten dealen met die Europese jihadisten, die daar de samenleving hebben geterroriseerd. Ze werden niet daar radicaal, maar in onze landen. Niet in Irak of Syrië. "

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kopstuk Islamitische Staat is Nederlander’
Sluiten