Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 27 sep 2017 / 13:29 uur

Kinderopvang laat kinderen buiten slapen

Dat frisse lucht gezond is, is voor velen bekend. ‘Even een frisse neus halen’ is een veelgehoorde tip bij onder andere hoofdpijn. Meerdere kinderopvangcentra in Noord-Europa trekken deze lijn door en vragen zich af waarom er eigenlijk binnen geslapen wordt, als dat ook buiten kan.

Gepostet von Lutje Potje am Mittwoch, 30. Juli 2014

Speciale hutjes

Veel kinderopvangcentra in Scandinavië laten de kinderen in de frisse lucht in een speciaal hutje een middagdutje doen. Ook de Nederlandse kinderopvang lijkt overstag te gaan. Merel Robbe van kinderopvang het Merelhuis in Middelstum vertelt aan RTL Nieuws: „We laten de kinderen hun middagdutjes doen in speciale babyhuisjes, die lijken een beetje op grote konijnenhokken.”

Kinderopvang laat kinderen buiten slapen
Een kleuterleidster legt een kindje in bed. / ANP

Dutjes doen in de buitenlucht is heel het jaar door mogelijk, dus ook in de winter. „Tot een buitentemperatuur van -5 graden”, aldus Robbe. De kinderen worden dan warm aangekleed in een skipak en warm gehouden in een slaapzak van schapenvacht en een kruik. Alleen bij onweer wordt er binnen geslapen.

Minder kans op griep

De kou houdt ze niet tegen. „We willen gewoon zoveel mogelijk buiten zijn met onze kinderen en ze slapen langer als ze buiten slapen.” Ook zou het de kans op griep verkleinen, zolang het kind het maar niet koud heeft.

Kinderopvang True Colors in Rijswijk liet eerder al aan het AD weten dat buiten slapen goed kan zijn voor de longen van jonge kinderen en de opname van vitamine D.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderopvang laat kinderen buiten slapen
Sluiten