Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 14 sep 2017 / 12:28 uur

José op grotere afstand, Irma zet koers naar Florida

Orkaan José, die de kant van Sint-Maarten op komt, zal een noordelijker koers volgen dan de verwoestende orkaan Irma en het eiland daardoor waarschijnlijk minder hard treffen dan eerder gedacht.

Dit meldt het KNMI. José zal niet zoals Irma dwars over Sint-Maarten razen. Volgens het weerinstituut krijgen de Bovenwindse Eilanden zaterdag te maken met een sterk toenemende wind met een kracht van 7 tot 8, gepaard met veel regen.

Ondanks dat José minder krachtig is, zullen de gevolgen voor Sint-Maarten wederom groot zijn. Ook omdat het eiland al zoveel schade heeft geleden.

Hulptroepen

Net als het geval was bij Irma zal Sint-Maarten harder worden getroffen dan buren Saba en Sint Eustatius. Volgens Weeronline zal de kern van José zich op 100 kilometer afstand van Sint-Maarten bevinden en op 150 kilometer van Saba en Sint-Eustatius.

Na de razernij van Irma zijn de hulptroepen op Sint-Maarten inmiddels druk bezig. Vanuit Nederland hebben het Rode Kruis, de kustwacht en de krijgsmacht mensen en materieel naar Sint-Maarten gestuurd. Ook aan Saba en Sint-Eustatius wordt er hulp verleend.

Op weg naar Florida

Orkaan Irma heeft zijn weg vervolgd naar de Bahama’s en Cuba, welke net als Sint-Maarten zwaar getroffen zijn. Naast de enorme windsnelheden is de hevige regenval gevaarlijke vanwege overstromingen en aardbevingen.

https://www.youtube.com/watch?v=xSsxQe2HTss

Zondagochtend zal Irma aankomen in het puntje van Florida en aan land gaan met een kracht in de categorie 4 of 5 (de hoogste categorie). In de Amerikaanse staat zijn miljoenen mensen opgeroepen te vluchten voor de orkaan.

Tot nog toe staat het dodenaantal veroorzaakt door Irma op 20. De schade die ze veroorzaakt heeft is enorm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
José op grotere afstand, Irma zet koers naar Florida
Sluiten