Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 5 sep 2017 / 17:30 uur

Jongerenvertegenwoordiger Martijn: Trump motiveert

Martijn beleefde zijn eerste jaar als Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Hoe pakte Martijn het op in het jaar waarin Donald Trump aan de macht kwam?

Vaak in pak maakt hij, Martijn Visser (24) uit Utrecht, de ene treinreis na de andere door het land. Of – wat minder ‘groen’ – vliegt hij de wereld over. De student Forest and Nature Conversation (Wageningen) is nu bijna een jaar Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Namens de Nationale Jeugdraad (NJR) is hij de schakel tussen ’s lands jeugd, de Verenigde Naties (VN) en de politiek. En, een hoogtepunt, bezocht hij de klimaattop in het Marokkaanse Marrakech. Met minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilian Ploumen bezocht hij New York om de VN toe te spreken.

Nieuwe kandidaten

In de Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering VN, Elian Yahye, heeft hij een collega waarmee Martijn nauw samenwerkt. Beiden zoeken een nieuwe kandidaat (zie onder) om hun tweede en laatste jaar in te gaan. Wat maakte Martijn in zijn eerste jaar mee? En is de functie hem bevallen? En wat zal een nieuwe Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling dus kunnen verwachten?

Jongerenvertegenwoordiger Martijn: Trump motiveert me
Martijn Visser: Al heel jong passie voor de natuur.

„Mijn passie voor de natuur had ik al toen ik nog heel jong was”, valt hij met de deur in huis. „Dat kreeg ik van mijn ouders mee. Omdat ik me al vroeg zorgen maakte om wat er allemaal mis gaat in de natuur, zoals overbevissing, ben ik eerst biologie gaan studeren. Met mijn huidige studie en rol die ik bij de NJR heb, wil ik duidelijk iets aan de problemen gaan doen.”

Tot het hoogste politieke niveau

In de rol als vertegenwoordiger kan hij veel doen met zijn passie. „Ik spreek op evenementen, om jongeren te inspireren. En ook op verschillende plekken in de wereld waar ik invloed mag uitoefenen tot het hoogste politieke niveau. En, heel leuk, ik geef gastlessen op scholen. Daar komen zulke leuke dingen uit voort. Dan krijg je opeens een bericht van een leerling die vertelt dat hij zijn ouders heeft gezegd dat ze zonnepanelen op het dak moeten nemen. Of zo’n verhaal dat we in de wereld een derde van ons voedsel weggooien, dat komt bij de jeugd behoorlijk aan. Ik vind het mooi om jongeren te leren over natuur en duurzaamheid, dingen waar ze vaak nog weinig vanaf weten.”

Hij heeft impact en kan verschil maken, merkte Martijn in zijn eerste jaar. „Dat kan hulp aan een scholier bij een werkstuk zijn tot op reis gaan met minister Ploumen om andere ministers toe te spreken. Dan mag ik vertellen wat jongeren nou echt vinden van bepaalde thema’s. Ik haal daar veel voldoening uit.”

Jezelf pushen

Martijn doet dat voor een vrijwilligersbijdrage en onkosten- en reisvergoedingen, maar zonder salaris. Het is de passie in zijn lijf die het ‘m doet en die zal de nieuwe jongerenvertegenwoordiger ook moeten hebben. Hij kan de job van harte aanbevelen: „Het is zo bijzonder. Ik heb de tijd van mijn leven, zowel in de schoolklassen als bij de VN als bij politici. Je zult in aanraking komen met zoveel inspirerende mensen en veel van de wereld zien.” Hij geeft mee: „De nieuwe jongerenvertegenwoordiger moet gemotiveerd en enthousiast zijn, maar zijn of haar verhaal ook kunnen overbrengen. En je moet een beetje durven. Je wordt niet overal voor uitgenodigd, dus je zult jezelf moeten pushen.” „En”, belooft hij, „het is mogelijk om je studie ernaast te blijven doen.”

Jongerenvertegenwoordiger Martijn: Trump motiveert me
Martijn Visser trekt in het buitenland veel op met minister Lilian Ploumen, die voor hem staat.

‘Trump schrijnend’

In Martijns eerste jaar kwam Donald Trump aan de macht in de Verenigde Staten. Dat betekende nogal wat. „Trump werd president tijdens de Klimaattop in Marrakech. Dat was een enorme domper voor de deelnemers merkte ik. Ik vind Trumps verkiezing schrijnend, Amerika zal harde klappen gaan voelen. Die man wil in kolen investeren, kólen…, met ‘dank’ aan de lobby van de fossiele industrie. Als hij niet in duurzaamheid investeert, gaat zijn economie eraan. China, dat het volop wel doet, wordt de grote marktleider. Ik vind zijn Trumps beleid frustrerend en het raakt me, maar het geeft me ook motivatie. Het is zeker niet zo dat ik denk: laat allemaal maar. Juist niet, ik wil door hem juist voor het klimaat vechten.”

Jongerenvertegenwoordiger Martijn: Trump motiveert me
Donald Trump. / AFP

Wil jij zo’n job als Martijn?

De zoektocht naar de Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering VN en Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling 2018 is in volle gang. Maar je kunt je ook nog aanmelden!

Tot en met 16 september kunnen Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar zich kandidaat stellen (kijk op jongerenvertegenwoordigers.nl). Na een briefselectie en sollicitatiegesprekken volgt op 30 september een voorrondedebat met zes kandidaten per functie. Een jury kiest per functie twee kandidaten uit die zich ‘finalist’ mogen noemen. Dat volgt een campagneperiode in de laatste week van oktober. Doel van de campagne is zoveel mogelijk stemmen te werven van Nederlandse jongeren. Iedereen kan stemmen per sms en mail. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nacht van de VN op 30 oktober in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Zij zullen de VN in New York cq de komende Klimaattop in Bonn bezoeken. De vier finalisten worden binnenkort in Metro en op Metronieuws.nl voorgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongerenvertegenwoordiger Martijn: Trump motiveert
Sluiten