Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op vrijdagochtend 15 september

Wat moet je weten op deze vrijdagochtend 15 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Kwart zware rokers overlijdt voor 65e verjaardag

Bijna een kwart van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, haalt zijn 65ste verjaardag niet. Van zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van nooit-rokers, dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut.

Het onderzoek is gebaseerd op de enquête- en overlijdensgegevens van bijna 40 duizend 20- tot 80-jarige respondenten. De onderzoekers gebruikten de Gezondheidsenquête 2001-2006 en keken dit jaar of en wanneer rokers en niet-rokers die destijds meededen zijn overleden. Zoals verwacht sterven de meeste zware rokers aan (long-)kanker. Ook hart- en vaatziekten komen vaak voor.

Zo’n 23 procent van de zware rokers haalt de 65 niet. Van matige rokers (tot twintig peuken per dag) is dat 16 procent, mensen die niet dagelijks roken 11 procent. Ter vergelijking: 7 procent van de niet-rokers sterft voor zijn 65ste.

Een op de vier zware rokers overlijdt voor de 65ste verjaardag. Foto: ANP

Aantal kinderontvoeringen verder gestegen

Dit jaar zijn 36 kinderen niet teruggekeerd van de zomervakantie als gevolg van een ontvoering door een van de ouders. Dat is een toename ten opzichte van voorgaande jaren.Volgens het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) gaat het bijvoorbeeld om kinderen die na een scheiding door een van de ouders mee naar het buitenland zijn genomen. Ook komt het voor dat ouders er samen niet uit komen in welk land hun kinderen zullen opgroeien. De zomervakantie wordt dan gebruikt om een beslissing te forceren.

De meeste kinderen werden meegenomen naar Polen (5), Marokko (4) en Turkije (4), gevolgd door Armenië, Curaçao en Italië (elk 3). Het jongste ontvoerde kind is 6 maanden, het oudste 15 jaar. 27 kinderen werden ontvoerd door de moeder, 9 door de vader. De meeste kinderen zijn ontvoerd uit de provincie Zuid-Holland.

Dit jaar zijn 36 kinderen niet teruggekeerd van de zomervakantie als gevolg van een ontvoering door een van de ouders. Foto: ANP

Wat er vandaag staat te gebeuren

Plasterk geeft startsein actiedag orkaan

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft samen met zanger Jamai en een groep schoolkinderen om 06.15 uur het startsein gegeven voor de nationale actiedag Nederland helpt Sint-Maarten van giro 5125 van het Rode Kruis. Ze deden dat in Beeld en Geluid in Hilversum aan het begin van de speciale uitzending op NPO Radio 2. Ook andere publieke en commerciële radio- en tv-zenders besteden de hele dag aandacht aan de gevolgen van orkaan Irma.

Bij de start van de radio-uitzending werd ook een tussenstand gemeld: ruim 5,2 miljoen euro. Doel van de actie is om Nederlanders te informeren over de situatie op het getroffen eiland en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers.

Plasterk gaf om 06.15 het sein voor de actiedag Sint-Maarten. Foto: ANP

Voedselhulp sint-maarten op gang

In een colonne van zo’n tien voertuigen, reden legervoertuigen en personenauto’s donderdag over Sint-Maarten om voedsel te brengen in de wijken waar dat het hardste nodig is. Waterpunten zijn er inmiddels al op verschillende plaatsen op het eiland, de distributie van voedsel begint nu ook op gang te komen.

Honderden mensen staan in de rij voor het voedsel dat onder meer door Nederlandse supermarkten is gedoneerd. ,,300 kilo macaroni, 1200 liter melk, 10 kilo rozijnen, ruim 2000 worstjes en 150 kilo boter”, somt een van de aanwezige militairen een deel van het assortiment op dat uitgedeeld wordt.

Sint-Maarten werd vorige week genadeloos getroffen door orkaan Irma. Bijna alles op het eiland is verwoest. Het Nederlandse leger, een Amerikaanse hulporganisatie en medewerkers van de lokale GGD zijn naar de wijk Dutch Quarter gereden om daar voedsel uit te delen. In deze arme wijk is goed te zien wat een van de zwaarste orkanen ooit heeft aangericht. Huizen zonder dak, overal puin en auto’s die totaal in de kreukels liggen.

Een pasgeboren baby en haar moeder krijgen medische hulp van het Rode Kruis. Moeder en dochter zitten in een opvangcentrum op Sint-Maarten omdat hun huis verwoest is. Foto: ANP

Spoedberaad VN na raketlancering Noord-Korea

Noord-Korea heeft vrijdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Het nog niet geïdentificeerde projectiel werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd en vloog in de richting van Japan. Het projectiel stortte in de Grote Oceaan zonder verder schade aan te richten. De veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) komt vrijdagmiddag (lokale tijd) in een spoedzitting bijeen vanwege de raket die Noord-Korea eerder op de dag lanceerde.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in veroordeelde de lancering scherp. Hij zei dat Noord-Korea zich door deze lancering alleen maar verder in een diplomatiek en economisch isolement zal storten.De Japanse regering heeft de lancering scherp veroordeeld. Kabinetschef Yoshihide Suga zei dat zijn land ,,met passende maatregelen zal reageren.” Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson veroordeelde de lancering.

Noord-Korea heeft opnieuw een raket richting Japan geschoten. Foto: ANP

Het weer

De mooie zomer lijkt toch echt voorbij, want ook vandaag valt er weer veel regen uit de lucht. In de ochtend bewolkt en kans op een bui, vanmiddag bewolkt en af en toe regen, de minimumtemperatuur ligt tussen de 10 en 12 °C. De maximumtemperatuur tussen de 14 en 15 °C.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.