Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 21 sep 2017 / 05:36 uur

Dit moet je weten op donderdagochtend 21 september

Wat moet je weten op deze donderdagochtend? Metro zet het voor je op een rij.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Zeker negen doden door orkaan Maria in Caraïben

Orkaan Maria heeft tot nu toe aan zeker negen mensen het leven gekost in het Caribisch gebied. De storm trok woensdag over Puerto Rico, waar zo’n 3,4 miljoen mensen zonder stroom zitten, en is nu op weg naar de Dominicaanse Republiek.

Het eiland Dominica is maandag zwaar getroffen door de orkaan. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn daar zeker zeven doden gevallen door Maria. De andere twee personen die zeker om het leven kwamen, zijn afkomstig van Guadeloupe.

Foto waarop de schade die Maria op Domenica heeft gemaakt duidelijk zichtbaar is. / ANP

Maria heeft gezorgd voor algehele stroomuitval op Puerto Rico, waardoor ruim 3,4 miljoen mensen zonder stroom zitten. Volgens de lokale autoriteiten heeft de orkaan alles op haar pad vernietigd. ,,Wat we hebben gehoord is geen goed nieuws." Ook het NHC maakte melding van overstromingen op sommige delen van het eiland. Bewoners wordt aangeraden om binnen te blijven.

Minderjarige gearresteerd voor bomaanslag Londense metro

De Britse politie heeft in het zuiden van Londen een 17-jarige jongen gearresteerd in verband met de bomaanslag in de Londense metro. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag in de wijk Thornton Heath.

De politie onderzoekt ook de omgeving waar de jongen werd gearresteerd en doet in totaal onderzoek op vijf adressen.

De minderjarige is de zesde arrestant sinds afgelopen vrijdag. Drie mannen in de leeftijd van 25, 30 en 48 jaar werden eerder opgepakt in Newport. En 21-jarige man werd in Hounslow in hechtenis genomen en een 18-jarige man in het havengebied van Dover. Alle verdachten in deze zaak zitten nog vast.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Het is Nationale Plasdag en wereld Alzheimerdag

Het is vandaag Nationale Plasdag! Op deze dag wordt aandacht geschonken aan mensen die last hebben van plasproblemen en geprobeerd om het taboe wat nog steeds om dit onderwerp hangt te doorbreken.

In het kader van de Nationale Plasdag op donderdag 21 september is de Continentie Stichting Nederland een samenwerking gestart met de Hoge Nood-app. Deze app biedt een overzicht van schone en veilige openbare toiletten in de buurt. Verder roept CSN op donderdag 21 september een stad uit tot de meest plasvriendelijke stad van Nederland, gebaseerd op het aantal beschikbare openbare toiletten, maar ook op gemeentelijk beleid om de toegankelijkheid tot toiletten te verbeteren. 

Interieur van een van de damestoiletten van de 2theloo winkel in Amsterdam. / ANP

Wereldwijd wordt donderdag tevens aandacht besteed aan dementie en in het bijzonder aan de ziekte van Alzheimer tijdens Wereld Alzheimer Dag. De dag wordt sinds 1994 elk jaar op 21 september gevierd.

In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om Alzheimer. Van de 270.000 dementen zijn er 12.000 jonger dan 65 jaar.

Kamer stemt over eigen risico

De Tweede Kamer stemt donderdag over het voorstel van de coalitie in spe om het eigen risico in de zorg volgend jaar niet te laten stijgen. Door die bevriezing gaat de zorgpremie zo’n tien euro omhoog.

De Kamer moet instemmen met de opdracht die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag kreeg om het plan nog voor 1 oktober wettelijk mogelijk te maken. Zij moet hiervoor een ,,ultraspoedprocedure” voeren, zei ze zelf.

Het voorstel voor de stemming kwam van Kamerlid Mona Keijzer van het CDA, en werd gesteund door VVD, D66 en ChristenUnie. Deze vier partijen, die een nieuw kabinet willen vormen, beschikken over een krappe meerderheid in de Kamer.

Kort geding om DNA-sporen in zaak Everink

De verdachte van de moord op zakenman Koen Everink, Mark de J., probeert via de civiele rechter alsnog DNA-sporen los te krijgen van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om genetisch materiaal dat is aangetroffen in de auto van De J. en op het lichaam van het slachtoffer.

Mark de J. in actie tijdens het NK tennis. / ANP

De verdediging wil de DNA-sporen laten onderzoeken, maar de strafrechter ging daar niet mee akkoord. De advocaat van De J. heeft daarvoor een kort geding aangespannen tegen de Staat.

WAT ER VERDER IN HET NIEUWS IS

Gezamenlijk initiatief tegen eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid is van start gegaan. Onder het motto ‘Kom erbij!’ laten tal van maatschappelijke organisaties, het sociaal werk, zorginstellingen en vrijwilligers en actieve burgers in het hele land zien wat zij doen tegen eenzaamheid.

Initiatiefnemer van de Week tegen Eenzaamheid is Coalitie Erbij, een landelijke samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het verminderen van eenzaamheid. Volgens Coalitie Erbij is de strijd tegen eenzaamheid ,,urgent en belangrijk".

Naar schatting een miljoen Nederlanders voelen zich in ernstige mate eenzaam. Hun situatie kan leiden tot gezondheidsproblemen en verhoogt zelfs de kans op vroegtijdig overlijden.

VN-Veiligheidsraad bijeen over nucleaire programma’s Noord-Korea en Iran

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt een ministeriële bijeenkomst om de ontwikkeling van massavernietigingswapens te bespreken. Tijdens de bijeenkomst, aangevraagd door de Verenigde Staten, zal voornamelijk gefocust worden op Iran en Noord-Korea. Met beide landen heeft de VS een gespannen relatie, die vooral door Noord-Korea wordt aangewakkerd omdat het land geregeld rakettesten uitvoert.

het weer

Het is vandaag af en toe zonnig en het blijft als het goed is droog. In de ochtend komen er in het noorden eerst nog wolkenvelden voor. Met middagtemperaturen rond 19°C wordt het iets warmer dan de afgelopen dagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op donderdagochtend 21 september
Sluiten