Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 25 sep 2017 / 19:03 uur

Belg die Holocaust ontkende moet Auschwitz bezoeken

De Belgische oud-politicus Laurent Louis heeft een bijzondere straf gekregen voor zijn veroordeling voor negationisme, het ontkennen van de Holocaust. Hij moet de komende vijf jaar elk jaar langsgaan bij een concentratiekamp en hier een verslag van maken.

Dit besloot het Brusselse Hof van Beroep maandag. Louis werd onder meer veroordeeld voor de uitspraken die hij een aantal jaar terug op zijn blog deed.

https://www.facebook.com/laurent.louis.mld/posts/10209669402042361?pnref=story

„Jean-Marie Le Pen heeft gezegd dat de gaskamers slechts een detail waren in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en dat kan choqueren, maar als we er even over nadenken, is dat zo verkeerd? (…) Het is niet verboden om het bestaan van Jezus terug in vraag te stellen , of het verloop van andere historische evenementen (…). Het is daarentegen wel verboden om het bestaan van de gaskamers in vraag te stellen”, schreef Louis toen.

Blog

Hiervoor kreeg Louis in eerste instantie een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en boete van 3.000 euro. De straf wordt voor vijf jaar opgeschort, maar in ruil voor deze gunst moet het voormalig Kamerlid onder meer vijf concentratiekampen, waaronder Auschwitz, Dachau en Treblinka, bezoeken. De verslagen hiervan moet hij op zijn blog plaatsen. Het verzoek kwam van Louis zelf.

Louis werd door de rechter vrijgesproken voor de aanklachten met betrekking tot het helen van delen van het dossier-Dutroux en laster jegens meerdere personen. Louis maakte vijf jaar geleden premier Elio di Rupo uit voor pedofiel: „Merci, monsieur le pédophile… heu, premier ministre”, zei hij toen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belg die Holocaust ontkende moet Auschwitz bezoeken
Sluiten