Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 5 sep 2017 / 13:45 uur

500 duurzame ideeën overhandigd op Duurzame Dinsdag

Bij duurzaamheid denk je waarschijnlijk al snel aan Tony Chocolonely’s of Ben & Jerry’s. Dat klopt, maar er is meer. Vandaag, op Duurzame Dinsdag worden er zo’n 500 duurzame plannen aan Den Haag overhandigd. Van plannen over biologisch afbreekbare poncho’s voor tijdens een festival tot eetbaar bestek. „Duurzame initiatieven die bij wijze van spreken van je buurman kunnen zijn”, zegt Rinske van Noortwijk van stichting Greenwich en één van de initiatiefnemers van deze dag.

Psychologisch instinct

Van bedrijfsleven tot overheid, maatschappelijke organisaties en boeren, iedereen wil duurzaam. Maar er zijn ook critici. Mark van Vugt, evolutionair psycholoog, zegt dat duurzaamheid niet in onze menselijke natuur zit en ook nooit heeft gezeten. „Mensen zijn zich wel bewust dat er milieuproblemen zijn en weten ook wel dat deze grotendeels worden veroorzaakt door de mens. Maar ons psychologisch instinct zit het in de weg en we denken liever aan het heden dan aan onze toekomst”, schrijft hij in een blog.

Volgens Van Noortwijk leeft ‘duurzaam leven’ juist heel erg. „Steeds meer mensen beseffen dat je geen 100 gram vlees per persoon per dag kan eten, ook niet als het biologisch is. Daarom is het initiatief Spireaux, wat vandaag ook meedoet, ook zo goed. Zij maken spirulina pasta, een eiwitrijke pasta waardoor je geen dierlijke producten meer nodig hebt.”

Boye en Noëlle. Eigen foto
Boye en Noëlle van RUIK. Eigen foto

Parfum van sinaasappelschillen

Noëlle Dorenbos (24) doet vandaag ook mee en is blij dat steeds meer mensen duurzaam willen leven. Ze is vegetariër, leeft bewust en ontwikkelt sinds twee jaar plantaardige parfums. „Samen met mijn broer maak ik parfums van reststromen, materialen die anders worden weggegooid. Zo maken we parfum van sinaasappelschillen. 50 procent van die schillen wordt weggegooid, terwijl er heel veel geurolie in zit.”

Sinds dit jaar zijn ze begonnen met het maken van parfum van de kerstboom op de Dam. „Ook daar zit veel geurolie in. In de top ruikt de kerstboom naar fris groen en in de basis naar hout en kaneel. Vervolgens versterken we de geurolie met 100 procent plantaardige geurstoffen.” Noëlle en haar broer voerden een aantal gesprekken met de Amsterdamse gemeente, maar die was meteen enthousiast. „We moesten alleen even duidelijke afspraken maken hoe en wanneer we de boom het beste konden meenemen.” Het luchtje komt voor de kerst uit en wordt uniseks, zowel voor hem als voor haar. „Omdat het een natuurlijke parfum is, verschilt de geur per persoon. Bij vrouwen ruikt de geur veel zoeter.”

Vegan

Noëlle baalt ervan dat het woord ‘duurzaam’ steeds meer een verkooptruc is geworden. „Je ziet dat steeds meer bedrijven inhaken op de trend en bijvoorbeeld met vegan producten komen. Sommige parfums worden nu vegan genoemd, terwijl dierlijke geurstoffen al heel lang nauwelijks meer worden gebruikt. Als je het doet, moet je het wel goed doen.”

„En dat is nog best een hele klus,” geeft Noëlle toe. „Bij onze parfums willen we ook dat het flesje duurzaam is. Maar een duurzaam parfumflesje bestond nog niet, dus het was niet makkelijk om een bedrijf te vinden dat met ons wilde innoveren. We hebben vaak gehoord dat we gek zijn en dat het onmogelijk is wat we willen. Maar ons doel is om iets te bereiken. Dat we ervan kunnen leven is natuurlijk uiteindelijk wat we willen, maar eerst willen we impact maken. En niet alleen met onze geur.”

Vanmiddag wordt de koffer met initiatieven uitgereikt aan demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA). Daarnaast is er een duurzame troonrede en worden er zes prijzen verdeeld. Zo krijgen de winnaars ook echt de kans om zich in de markt te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
500 duurzame ideeën overhandigd op Duurzame Dinsdag
Sluiten