Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 31 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Stembanden honden moeten verwijderd vanwege overlast

De rechtbank in Oregon heeft woensdag besloten dat de stembanden van een aantal honden chirurgisch verwijderd dienen te worden, omdat de buren van het koppel dat eigenaar is van de honden, zich storen aan het onophoudelijke geblaf van de huisdieren. Dit meldt The Washington Post.

Tibetaanse Mastiff

De zaak tegen het koppel dat de honden in huis heeft startte al sinds 2002. Toen besloten Karen Szwec en John Updegraff te starten met het fokken van de Tibetaanse Mastiff. Het grote hondenras wordt vaak gebruikt om schapen te beschermen tegen roofdieren.

Het getrouwde stel dat naast Karen en John woont, Debra en Dale Krein, werd al snel gek van het geblaf van de honden. Ze sleepten het stel in 2015 voor de rechter. Volgens hen waren de honden onophoudelijk en onbeheerst aan het blaffen wanneer Karen en John van het terrein weg waren.

Niet de eerste keer

Debra en Dale zijn niet de eerste die klagen over de honden: in 2004 en 2005 werd Karen al veroordeeld voor het feit dat ze de regels omtrent huisdieren in de provincie verbrak, omdat twee van haar honden regelmatig en langdurig blaften en daar niets aan werd gedaan. Szewc vond dat de regels niet op haar van toepassing waren, omdat zij een boerderij runde; inclusief schapen, geiten en kippen. Boerderijen vallen niet onder die provincieregels.

De rechter was het destijds niet met haar eens. Szewc kreeg een boete van 400 dollar en vond toen ook al dat de stembanden van de twee honden verwijderd moesten worden of dat zij diende te verhuizen naar een andere omgeving.

Zes honden

Het is onduidelijk of Karen de stembanden van de honden destijds ook daadwerkelijk liet verwijderen, maar in 2012 waren nieuwe buren Debra en Dale het ook zat en spanden ze een rechtszaak tegen Karen en John aan. Volgens hen deden Karen en John niet genoeg moeite om ervoor te zorgen dat de honden niet meer zouden blaffen. Op dat moment waren er maar liefst zes honden op het terrein, allen Tibetaanse of Pyrenese Mastiffs. Karen en John gaven wederom het verweer dat ze er niets aan hoefden te doen, omdat ze een boerderij runden.

Volgens Debra en Dale beginnen de honden vaak al met blaffen om 05.00 uur ’s ochtends, waardoor de twee geregeld wakker worden van het geblaf. Familie weigert hen te bezoeken en hun kinderen vinden het verschrikkelijk om thuis te zijn. De twee namen het geblaf van de honden op om te bewijzen hoe erg het is.

Werknemers

,,Maar de honden zijn mijn werknemers”, beargumenteerde Karen. ,,We hebben de honden niet om de buren te irriteren, maar om onze schapen te beschermen. Dat moet ik anders met een pistool doen, wat ik nu niet hoef te doen omdat ik mijn schapen kan beschermen met de honden.”

De rechter was het wederom niet met Karen en John eens en sommeerde hen om een schadevergoeding van 238.000 dollar te betalen aan Debra en Dale. Tevens werd wederom geëist dat de twee de stembanden van alle mastiffs laten verwijderen, iets wat op geschokte reacties van onder andere dierenrechtenactivisten kan rekenen.

Inhumaan

In 2010 gaf dierenarts Jeffrey S. Klausner in The New York Times aan dat hij het verwijderen van de stembanden als inhumaan beschouwt. “Het is geen medisch noodzakelijke procedure”, zei hij destijds. “Het is niet menselijk om een hond zo’n heftige operatie en zoveel pijn te laten doorstaan en het zou niet meer uitgevoerd mogen worden.” Ook veel lezers van het bericht vinden dat niet de honden, maar de eigenaren op de een of andere manier gestraft moeten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stembanden honden moeten verwijderd vanwege overlast
Sluiten