Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 30 aug 2017 / 18:23 uur

Mr. Metro uit Schagen pimpt nu ook Metro New York

Zijn vrienden dachten dat hij ze in de maling nam, maar Bob Timmers naam klonk toch echt in de ochtendshow van de New Yorkse televisiezender NY1. Hoewel Timmer zelf nog nooit in deze wereldstad is geweest, is zijn graffiti-werk hem al vooruit gestreefd. „Het is mindblowing”, zegt de 35-jarige vader uit het Noord-Hollandse Schagen.

Het pimpen van de voorpagina van de Nederlandse Metro doet de Apple-genius al enige tijd. Het is een verslaving voor hem geworden. Eentje waarvan het lastig afkicken bleek toen Metro onlangs een zomerstop hield. Maar een collega van hem bracht de redding: enkele Metro’s die hij had meegebracht vanuit New York. „Hij was daar begin juni met zijn ouders die zoveel jaar getrouwd waren”, vertelt Timmer die binnen zijn scene inmiddels Mr. Metro wordt genoemd. „Hij kwam in het openbaar vervoer Metro’s tegen en dacht: die neem ik mee voor Bob.”

Iedereen om hem heen weet inmiddels dat hij het logo en de voorpagina van Metro met zijn acrylstiften graag verandert in een graffiti kunstwerkje. „Mijn collega had daarom enkele kranten voor mij meegenomen en deze, voor mij unieke, exemplaren had ik bewaard. Toen jullie met vakantie gingen en ik ineens niets meer kon doen, heb ik ze gepakt om ze op dezelfde manier tot leven te brengen.”

Zoals altijd plaatste hij deze op Instagram en tagde „voor de grap” Metro New York hierbij. „En ineens kreeg ik een privébericht van een journalist daar. Ze vonden het zo leuk wat ik deed dat ze een interview met mij wilden doen. Geweldig natuurlijk. Ze stuurden mij tien vragen die ik moest beantwoorden en vervolgens een print screen van het artikel en de voorpagina waar ik groot op stond. Ik had een foto naar ze opgestuurd die een vriend van mij heeft gemaakt bij een tag die ik heb geplaatst op een viaduct in het Groningse Marum. Wow, dacht ik.”

‘Mindblowing’

Timmer vond het „mindblowing” dat dit hem overkwam en was „flabbergasted” dat hij op de voorpagina van de Metro in New York stond. „Dat had ik nooit verwacht. Waar had ik dat aan te danken?” Maar daar bleef het niet bij. De Amerikaanse journalist waarmee hij contact had, stuurde hem een link van de ochtendshow op NY1 waarin zijn voorpagina getoond werd door host Pat Kiernan. „Deze show trekt miljoenen kijkers. Het was zo raar om hem mijn naam te horen uitspreken.”

View this post on Instagram

It’s getting weirder and weirder. Today on the Metro frontpage of the Moscow and St. Petersburg editions! I really like it says: “Боб Тиммер Граффити” Looks dope! 😁👍🏻 #GazeMetro #MrMetro #MetroStPetersburg #MetroMoscow #MetrosOnly #MyMetro #Metro #TDF #TeamDeadFly #Graffiti #FrontPage #MolotowMarkers #Molotow #Montana #MontanaCans

A post shared by Bob Timmer aka “Mr. METRO” (@bobtimmerart) on

En ook daar blijft het niet bij. Een dag later ontvangt Timmer een bericht van Metro in Moskou en Sint-Petersburg. Ook zij willen hem plaatsen op de voorpagina. En zo geschiedde. „Vrienden dachten dat ik alles zelf had zitten fotoshoppen. Dat ik niet echt op de voorkant van al die kranten stond, maar dat ik ze in de maling nam.”

Droom

Vanuit New York en Moskou heeft Timmer kranten gekregen waarvan hij er een aantal heeft bewerkt en weer heeft teruggestuurd. Zijn werk is nu bekend in steden waar hij zelf nog nooit geweest is, en dat smaakt naar meer. „Ik heb al mijn vrienden en collega’s gevraagd om kranten voor mij mee te nemen als ze op vakantie gaan. Ik krijg daardoor nog exemplaren uit Zweden, België en Londen. Ik hoop natuurlijk dat deze redacties het ook gaan oppikken. Mijn droom is om de vijftig mooiste voorpagina’s te gaan exposeren in een mooie ruimte. Dat lijkt me wel heel bijzonder.”

View this post on Instagram

3th piece for the guys at @metronewyork They’ll be on their way asap! #Obama is on #MyMetro #Metro #MetroGoodVibes #TDF #TeamDeadFly #MrMetro #NBM #CBMK #ASH #Alkmaar #Schagen #Haarlem #Graffiti #Граффити #GraffArt #Bombing #Throwies #Blackbook #UrbanArt #GazetaMetro #Markers #Molotow #MolotowMarkers #NewYork #NewYorkMetro #MetroNewYork #MetroPicsNYC #ShotOniPhone

A post shared by Bob Timmer aka “Mr. METRO” (@bobtimmerart) on

Wat ook bij zijn droom hoort, is om ooit in de New Yorkse wijken rond te lopen waar de roots van de hiphop en graffiti liggen. „Een Amerikaanse Metro-journalist die eerder een artikel heeft gemaakt over deze underground scene heeft al aangeboden om mij rond te leiden. Nu nog het geld sparen voor een ticket.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mr. Metro uit Schagen pimpt nu ook Metro New York
Sluiten