Metro
Metro Nieuws 30 aug 2017 / 14:07 uur

Kookplezier ouders gesmoord door kind dat niets lust

De meeste ouders willen graag dat hun kind eet wat de pot schaft. Toch blijken ze geen volhouders te zijn wanneer kindlief de neus ophaalt voor de lekkernijen die zij voorschotelen. Lust ik niet!, wordt al snel opgevolgd door een ander bordje eten. Ruim een kwart van de ouders verliest hierdoor het plezier in koken.

Roet in het eten

Dit en meer blijkt uit een onderzoek van HelloFresh naar het kookgedrag van ouders en eetgedrag van kinderen nu de scholen weer gaan beginnen. Twee derde van de ouders vindt het belangrijk om na de vakantie weer gezonde maaltijden op tafel te zetten. Maar lastige eters gooien bij 65 procent van de ouders roet in het eten. Gevolg: frustratie (41 procent), vermoeidheid (30 procent) en teleurstelling (28 procent) bij vader en moeder. Ruim een kwart verliest hierdoor het plezier in koken.

Voor ieder wat wils

Driekwart van de ouders is ervan overtuigd dat kinderen die in hun jeugd eten wat de pot schaft, hier later als volwassenen profijt van hebben. Toch houdt meer dan de helft rekening met wat een kind niet lust en staat bijna een kwart langer in de keuken om verschillende variaties te maken van maaltijden om iedereen tevreden te houden.

90 procent stimuleert kinderen om eten eerst te proeven voordat zij het weigeren te eten. Lukt dit niet dan gaan ze over tot het belonen van een kind als ze het wel proeven, gaan ze samen koken of vindt er ’liefdevolle chantage’ plaats (als je dit eet, mag je dat laten liggen). Bijna een vijfde van de ouders geeft echter toe te gemakkelijk op te geven wanneer ze hun kind een nieuwe smaak willen aanleren en bijna een kwart geeft een alternatief als het kind iets weigert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kookplezier ouders gesmoord door kind dat niets lust
Sluiten