Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Instagram troeft Snapchat af met stories

In het kader van beter goed gejat dan slecht verzonnen, heeft Instagram enorm goede zaken gedaan. De ‘storyfunctie’ van Instagram doet het momenteel namelijk een stuk beter dan die van de oorspronkelijke bedenker Snapchat.

Afgetroefd

Vier jaar terug introduceerde Snapchat al haar stories en inmiddels zijn er 173 miljoen actieve gebruikers. Dat lijkt (en is) een heleboel, maar het is een stuk minder dan de 250 miljoen van Instagram. Dit terwijl die app pas een jaar met stories bezig is.

Het is een mooi kopieerwerkje, maar volgens jurist Arnoud Engelfriet kan Snapchat hier weinig tegen beginnen. „Er is juridisch gezien weinig aan te doen. Innovatie in softwareproducten is nauwelijks te patenteren”, zo legt hij uit aan RTL Z.

Patentwetten

Door een uitspraak van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten in 2015 is dat allemaal een stuk moeilijker geworden. Patent kon daar alleen nog maar aangevraagd worden op echte technologische verbeteringen en niet op de automatisering van al bestaande functies.

Op die manier verdedigt Instagram zich dan ook. „Dit gaat niet om wie wat heeft uitgevonden. Het gaat om een format en hoe je het naar een netwerk brengt en je eigen draai eraan geeft. Snapchat verdient alle eer voor stories, net als Instagram alle eer verdient voor het introduceren van fotofilters”, zei CEO Kevin Systrom onlangs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.