Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 30 aug 2017 / 16:15 uur

Aziatische terrorwesp gespot in Nederland?

De Aziatische Hoornaar is bezig aan een opmars in Europa, zo is hij al gevestigd in Spanje, Frankrijk en België. Ook in Brabant zou deze kwaadaardige exoot al meermaals zijn waargenomen. Hij lijkt rechtstreeks uit een nachtmerrie te komen. Onze inheemse wespen, die ook al niet bekend staan om hun vriendelijkheid, zouden net lieve kittens lijken vergeleken met deze steekbeesten on steroids. Moeten wij voortaan ramen en deuren gesloten houden of is dit een ouderwetse mediahype waarin de waarheid iets genuanceerder ligt?

Storm in een glas water

Volgens Jan Smit, gekoppeld aan de Nederlandse Entomologische Vereniging en expert op het gebied van vliesvleugeligen, is deze paniek pure flauwekul. ,,Het klopt dat de Aziatische Hoornaar (Vespa velutina) in Frankrijk, Duitsland, België en Engeland is waargenomen. Ook is het een kwestie van tijd voor hij zich in Nederland zal vestigen maar de paniek die rondgaat is overtrokken. Voor mensen is dit beestje helemaal niet zo angstaanjagend, hij is zelfs kleiner dan de inheemse hoornaars. De Aziatische Hoornaar is wél een roofinsect dat het heeft voorzien op bijen en andere insecten maar in mensen is hij niet geïnteresseerd. Hij komt voor op plekken waar voldoende voedsel-insecten te vinden zijn en niet per se in de stad." Tot slot komt het dier ook niet op zoetigheid af.

De minder gevreesde Aziatische Hoornaar © Gilles San Martin
De minder gevreesde Aziatische Hoornaar © Gilles San Martin

Gevaar voor het ecosysteem en de mens?

Dat hierdoor ons hele ecosysteem gevaar loopt, is volgens de wespenexpert overtrokken. ,,Het feit dat imkers niet blij zijn met de aanwezigheid van deze exoot is logisch. Bijenkolonies kunnen wel degelijk worden aangevallen door de wesp. Maar dit betekent niet dat er geen bestuiving van gewassen meer zal plaatsvinden. Fruitbomen worden niet alleen door honingbijen maar ook door wilde bijen en zweefvliegen bevrucht." Of de Aziatische Hoornaar dodelijk is voor mensen? Ja het kan wel, meent Smit. ,,Een man heeft ooit met een shot hagel op een nest geschoten en is toen zo vaak door de woeste kolonie gestoken dat hij overleed aan zijn verwondingen." Los van deze Darwin-award, kan het natuurlijk wel voorkomen dat een steek voor mensen met een allergie een fatale afloop kan hebben, net als bij steken van reguliere wespen.

Baas boven baas

Waar komt de verwarring vandaan? De term ‘Aziatische Hoornaar’ is in het Nederlands misleidend: zowel de Vespa velutina als de gevaarlijkere Vespa mandarinia worden zo genoemd. De gevreesde terrorwesp bestaat namelijk wel. Een ondersoort van deze andere Aziatische Hoornaar is de Japanse Hoornaar (Vespa Mandarinia Japonica). Hij is een stuk groter en moordlustiger dan zijn broer van het vasteland, met een klein groepje is deze moordmachine in staat om een hele bijenkolonie te decimeren. Bekijk in dit filmpje wat deze soort kan aanrichten en hoe de Aziatische bijen en inventief wapen hebben gevonden om zich te verweren.

Voor de duidelijkheid: deze reuzenwesp komt alleen maar voor in Japan en dus NIET in Nederland of ergens anders in Europa. Eind goed al goed?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aziatische terrorwesp gespot in Nederland?
Sluiten