Els Anker
Els Anker Nieuws 2 jul 2017 / 12:20 uur

Nooit meer fileleed bij het damestoilet

Het is een algemene frustratie onder vrouwelijke festivalgangers: de lange wachtrijen bij de toiletten.

Wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest van de Universiteit Gent besloten daar iets aan te doen: ze zochten naar de oorzaken van wachtrijen bij vrouwentoiletten en gebruikten een wiskundig model om festivaltoiletten meer vrouwvriendelijk te organiseren. Het resultaat: een genderneutraal (gemengd) toilet is volgens hen het meest vrouwvriendelijk. De wachttijd daalt dan met circa 63 procent.

„Als man is het simpel: zoek het toilet en ga. Er komen nauwelijks wachtrijen aan te pas”, stellen Van Hautegem en Rogiest in hun onderzoek. „Als vrouw ligt de zaak anders, met veelal lange wachttijden voor de boeg. Bioscopen, theaterzalen, luchthavens… allemaal lijken ze samen te spannen in een sanitair complot tegen de vrouw.”

Bij de traditionele indeling wachten dames gemiddeld 6 minuten en 19 seconden. Mannen zijn daar met 11 seconden een stuk beter vanaf.

WC-leed

Eén van de verklaringen van het vrouwelijk wc-leed is dat mannentoiletten gemiddeld 20 tot 30 procent meer urinoirs en toilethokjes bevatten. „De toiletsecties voor mannen en vrouwen zijn vaak even groot, omdat de beschikbare oppervlakte voor sanitair vaak eenvoudigweg in twee gedeeld wordt”, aldus de onderzoekers. „Waar dit op het eerste zicht “rechtvaardig” lijkt, neemt een toilethokje onvermijdelijk meer plaats in dan een urinoir.”

Ook de tijd die vrouwen in het kleine kamertje doorbrengen draagt bij aan het fileprobleem. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat een toiletbezoek bij de vrouw circa anderhalf tot twee keer zo lang duurt. Mannen doen gemiddeld 1 minuut over hun plasje; vrouwen de helft langer (1.30 minuut).

„De redenen voor het tijdverlies zijn praktisch van aard. Zo moet bij een urinoir de deur niet tweemaal worden geopend en gesloten, is de toiletbril initieel vaak niet proper genoeg en moeten vrouwen zich vaak van meer en moeilijkere kledij ontdoen”, aldus Van Hautegem en Rogiest.

Genderneutraal toilet

Uit het onderzoek blijkt dat bij gemengde toiletten de bestaande capaciteit van urinoirs en wc-hokjes het efficiëntst wordt gebruikt. De wachttijd voor vrouwen is dan 1.27 minuut, bij de mannen 58 seconden. „Mannen zijn nog steeds in het voordeel, maar in veel beperktere mate dan vaak nu het geval is.

Volgens de wetenschappers kunnen op deze manier de toiletten beter worden benutten. „In hoofdzaak komt dit doordat je ‘lege momenten’ vermijdt, dit zijn momenten waarop er vrouwen staan te wachten terwijl er bij de mannen toilethokjes vrij zijn. Bij gemengde toiletten kunnen vrouwen die vrije hokjes dan gebruiken en gaat die capaciteit niet verloren."

Werchter

De bevindingen werden afgelopen weekend toegepast op zowel de weide als de camping tijdens het festival Rock Werchter. Daar organiseerde het festival de toiletten volgens de gemengde (efficiënte) planning.

De Belgische wetenschappers roepen festivalgangers op om voorbeelden van goede en slechte toiletten op social media te delen. „Is het nog langer nodig dat de ene helft van de bevolking de andere helft in de zeik neemt? Post onder hashtag #festivaltoiletten voor goede voorbeelden, #indezeik voor slechte voorbeelden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nooit meer fileleed bij het damestoilet
Sluiten