Els Anker
Els Anker Nieuws 23 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe naam Gay Pride richt zich op breder publiek

Stichting Amsterdam Gay Pride wil voortaan voor iedereen klaarstaan, ongeacht wie je bent en van wie je houdt. Daarom heeft het evenement haar naam veranderd. De Pride Amsterdam, zoals de Gay Pride vanaf dit jaar heet, draait de komende editie meer om de inhoud en moet meer mensen aanspreken.

Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Van oorsprong was de ‘Gay Pride’ vooral een feest voor de homogemeenschap. Inmiddels zijn er heel wat letters toegevoegd aan de verzamelnaam LHBTI, waar het festival bedoeld voor is. De afkorting staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken).

Pride Walk

Omdat de 14-daagse EuroPride in Amsterdam vorig jaar goed is bevallen, is het programma ook dit jaar uitgebreid. Er worden meer evenementen georganiseerd voorafgaand aan de traditionele botenparade (Canal Parade) op 5 augustus.

De Pride Amsterdam begint zaterdag met de Pride Walk, een demonstratieve mars van het homomonument naar het Vondelpark waar naar verwachting duizenden mensen aan mee doen. De deelnemers vragen aandacht voor de situatie van LHBTI’ers in landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

Trots

Volgens Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, herkennen veel mensen zich niet in het woord ‘gay’ in de naam van het jaarlijkse evenement. Vandaar dat de stichting de naam verandert, waardoor die nu ook aansluit bij de gelijknamige prides in onder meer Madrid, Londen en New York.

„We willen dat iedereen zich herkent in het programma”, zegt een woordvoerder van Pride Amsterdam. „Als je het over LHBTI hebt, hebben mensen soms geen idee waar het voor staat. En binnen al die letters heb je ook weer allemaal subgroepen. Wij zeggen nu, er is maar één letter belangrijk en dat is de ‘p’ van Pride. Want je mag trots zijn op wie je bent.”

Zware statements

Het thema van het evenement is ‘This is My Pride’. Veel deelnemers grijpen het thema aan om vooral de ‘zware onderwerpen’ tijdens de beroemde botenparade bespreekbaar te maken. Volgens de organisatie zijn de statements met onder andere een Iraanse boot en een Zelfmoordpreventieboot zwaarder dan ooit. „Toeschouwers aan de kade zullen in augustus dan ook regelmatig met de neus op de feiten gedrukt worden”, aldus Spee.

Zo vaart er dit jaar voor het eerst een Iraanse boot mee. In Iran is homoseksualiteit niet alleen een groot taboe, maar ook een misdaad die bestraft kan worden. Er staan straffen op als gevangenschap en mishandeling (zweepslagen). Daarnaast wordt in Iran nog steeds de doodstraf voor homoseksualiteit uitgevoerd.

Een Zelfmoordpreventieboot wil het onderwerp zelfmoord bespreekbaar maken. Het aantal zelfmoordpogingen in Nederland ligt bij LHBTI’s vierenhalf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren. Ook onder volwassenen homo’s, lesbische vrouwen en biseksuelen ligt het suïcidecijfer hoger dan bij anderen volwassenen. In Nederland sterven jaarlijks ruim 1.800 mensen aan zelfmoord.

Bi-Boot

Naast de Iraanse en Zelfmoordpreventieboot varen er ook andere bijzondere boten mee. Toeschouwers kunnen niet alleen een Bi-boot verwachten (om op een positieve manier aandacht te vragen voor biseksuelen), maar ook twee Donald Trumpboten (met als boodschap: ‘Torn niet aan de rechten van LHBTI’s en respecteer deze’. En de boot ‘Make America Gay Again’, waarbij de organisatie aangeeft bezorgd te zijn over Amerikaanse LHBTI’s en hun vrije toekomst.

Het evenement duurt tot van 29 juli en met 6 augustus, met als traditionele hoogtepunt op zaterdag 5 augustus de botenparade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe naam Gay Pride richt zich op breder publiek
Sluiten