Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 17 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Emoji zijn een fraaie toevoeging op ons alfabet

Of je nu een appje van je moeder krijgt of van je kleine broertje; de kans is groot dat ze allebei emoji gebruiken. Simpelweg omdat je dankzij de Japanse uitvinding heel eenvoudig een boodschap kracht kunt bijzetten.

Omdat wereldwijd zo ongelooflijk veel mensen gebruikmaken van de lachende gezichtjes, handjes, drollen en aapjes besloot Lilian Stolk onderzoek te gaan doen naar de wondere wereld van emoji. „Ik had de nieuwste update van mijn telefoon nog niet gedownload, waardoor ik een afbeelding van een alien zag in plaats van de nieuwste emoji. Vanaf dat moment ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen, omdat ik realiseerde hoeveel gebruik ik ervan maakte. Waarom vind ik het zo leuk? Waarom gebruikt de hele wereld emoji?”

In haar zoektocht naar het antwoord op die vragen kwam Stolk erachter dat er heel weinig onderzoek werd gedaan naar het gebruik van emoji. Dus pakte ze zelf de handschoen op. „Er zijn al boeken over dit onderwerp geschreven, maar daarin werd het onderwerp vrijwel altijd op een lollige manier belicht. Moby Dick vertalen in emoji bijvoorbeeld of openingszinnen in emoji. Maar ik wil verder kijken: wat voor invloed hebben emoji op de maatschappij en op de ontwikkeling van onze taal?”

Duidelijker

Stolk sprak met voornamelijk wetenschappers uit het buitenland om beetje bij beetje inzicht te krijgen in de wondere wereld van emoji. „Daarnaast heb ik heel veel aan informatie van gebruikers. Zo staat op mijn site tearsofjoy.nl een enquête waarin ik de interpretaties van emoji onderzoek. Als we tegenover elkaar zitten en een gesprek voeren, spelen onze gezichtsuitdrukking en handgebaren een heel belangrijke rol. Maar we zijn steeds meer gaan appen, dus spreken we elkaar meer en meer via berichtjes zonder elkaar te zien. Emoji hebben de rol van de gezichtsuitdrukking en handgebaren overgenomen. Neem het woord ‘ok’. Dat kan via een berichtje heel kortaf of onaardig overkomen. Maar als je er dan een lachende emoji achter zet, kun je er de juiste nuance aan mee geven. Het helpt ons boodschappen duidelijker te maken.”

Maar niet alle emoji hebben een toegevoegde waarde, vindt de 31-jarige onderzoekster. „Een maand geleden zijn de nieuwste emoji aangekondigd. Daar zit een zombie, vampier, elf en een zeemeermin tussen. Die zullen onze digitale gesprekken niet heel erg verrijken. Dat geldt ook voor de toevoeging van haar- en huidskleur, vind ik. Ik gebruik altijd de originele en niet realistische gele emoji. Als ik een duim opsteek is dat de boodschap en niet hoe de duim eruitziet.”

De komende jaren zullen er nog veel meer emoji worden toegevoegd aan ons toetsenbordje. Maar de kans bestaat ook dat ze verdwijnen, zoals in Japan waar vooral gebruik wordt gemaakt van zogenaamde stickers. Die zijn beter geschikt voor de huidige schermen van mobieltjes dan de kleine emoji. Stolk: „De toekomst van emoji is erg afhankelijk van de apparaten die we gebruiken. Misschien lopen we over een paar jaar niet meer met een schermpje in onze hand, maar communiceren via speakers en koptelefoontjes. Op de kortere termijn zijn bewegende emoji een logische volgende stap. Dat je ziet dat er daadwerkelijk een knipoog wordt gegeven bijvoorbeeld. Dat maakt de boodschap en emotie nog sterker. Emoji zijn een mooie toevoeging op ons alfabet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.