Marike Wouters
Marike Wouters Nieuws 27 jun 2017 / 09:30 uur

Zonnebank verbieden: drastische maatregel?

Een ‘lekker kleurtje hebben’ is de norm in de zomer. En als we in de gure wintermaanden lijkbleek zien, pakken we gewoon een zonnebankje. We willen er natuurlijk wel ‘gezond’ uit blijven zien. Maar als het aan de Belgen ligt, kan dit binnenkort niet meer. Nu de Gezondheidsraad in ons buurland zonnebanken wil verbieden, dringt de vraag zich ook op in Nederland.

https://business.facebook.com/Metro/posts/1390430504338188

We weten het stiekem wel. De zon is niet goed voor je huid. In de afgelopen twintig jaar is het aantal mensen met huidkanker verdrievoudigd. Van 17.000 naar maar liefst 53.000 mensen per jaar.

Onveilig

De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert de overheid om zonnebanken en te verbieden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen veilige blootstellingsgrens voor uv-straling kan worden vastgesteld, volgens de raad. De Belgische minister van Economische Zaken gaat in overleg met de sector. In Nederland is een dergelijk advies nog niet uitgebracht, maar de Gezondheidsraad laat aan de NOS weten dat door deze berichtgeving het onderwerp ook hier kan gaan leven.

Waarschuwing

Zonnebanken zijn verplicht om te vermelden dat het gebruik van een zonnebank kanker kan veroorzaken. In Nederland is de zonnebank sinds 2008 verboden voor jongeren onder de 18 jaar. Twee jaar geleden drongen Nederlandse huidartsen aan op een verbod op zonnebanken thuis.

Verbod

Een verbod op zonnebanken schiet zijn doel voorbij, zegt Rob Bontje, voorzitter van de brancheorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) tegen de NOS. „Natuurlijk willen we graag een afname van het aantal patiënten met huidkanker, maar dat bewerkstellig je met minder overmatig zonnen. En veel overmatig zonnen gebeurt in de buitenlucht.”

Reageer op artikel:
Zonnebank verbieden: drastische maatregel?
Sluiten