Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Stel pleegde emotioneel telefoontje tussen vlammen

Het vuur in de Grenfell Tower in Londen is gedoofd, en het dodental door de enorme brand steeg donderdag al naar zeventien. Het lot van veel van de ongeveer zeshonderd mensen die in het flatgebouw woonden, is onbekend. Voor een Italiaanse familie is de hoop dat hun twee geliefden nog leven vervlogen. Zij werden gebeld toen hun geliefden de dood in de ogen keken.

Op de 23ste verdieping

Drie maanden geleden vertrokken Gloria Trevisan en Marco Gottardi naar Londen. De twee waren beiden afgestudeerd in architectuur en wilden in de Engelse hoofdstad op zoek gaan naar werk. Ze vonden een appartement op de 23ste verdieping van de Grenfell Tower en werden meteen verliefd op het fantastische uitzicht dat ze vanaf daar hadden.

De twee zaten als ratten in de val toen er brand uitbrak in de torenflat. Toen ze doorkregen dat ze de ramp niet zouden overleven, namen ze contact op met hun families. Ze vertelden hen dat ze afscheid wilden nemen: „Bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan”, zei Gloria tegen haar moeder.

Dat moet ontzettend wreed zijn voor de familie van de 27-jarige Gloria, die een week geleden op Instagram vanuit haar appartement nog een foto maakte en die op Instagram plaatste met de tekst ‘spectaccolo’ (spectaculair).

Telefoongesprek

Ook haar verloofde Gottardi (27) gaf het op toen hij zag dat de vlammen steeds dichterbij kwamen. Om 03:45 uur belde hij zijn familie en even na 04:00 uur opnieuw. Tegenover de Italiaanse krant Il Mattino di Padova deed zijn vader zijn verhaal: „Tijdens het eerste telefoontje vertelde Marco ons dat we ons niet druk moesten maken, dat alles onder controle was. Hij probeerde de situatie te bagatelliseren.”

Bij het tweede telefoontje was de toon echter anders: „Dat telefoontje krijg ik niet meer uit mijn hoofd. Hij zei dat er ontzettend veel rook was. We hadden hem aan de telefoon tot het laatste moment… om 04:07 uur zei hij dat het appartement zwart stond van de rook en dat er inmiddels sprake was van een noodsituatie. Daarna viel de verbinding weg en sindsdien hebben we geen contact meer gehad. De telefoon werd niet meer opgenomen.”

Trevisan belde haar ouders om 03:00 uur en vertelde hen dat er brand was uitgebroken en dat ze met haar verloofde op hulp wachtte: „Ze wilden naar beneden, maar ze zagen rook omhoog komen en de vlammen werden steeds heftiger”, aldus haar vader Loris. Niet lang daarna viel de verbinding weg. De vader probeerde daarna ‘honderden keren’ om nogmaals contact te leggen met zijn dochter, maar zonder succes.

Geen hoop

De advocaat van de familie Trevisan is er zeker van dat de Italianen niet meer in leven zijn: „Ik heb het telefoongesprek gehoord en alle hoop is vervlogen”, aldus Matia Cristina Sandrin. Volgens de advocaat willen de families het liefst dat de lichamen naar Italië komen: „Maar we weten niet in welke staat de lichamen worden gevonden, en of ze überhaupt worden gevonden.”

Dat laatste is goed mogelijk. De politie heeft al gewaarschuwd dat ze mogelijk niet alle overledenen kunnen identificeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.