Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 24 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo goedkoop is elektrisch rijden

Een auto op stroom is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vijf vragen over elektrisch rijden beantwoord.

Elektrische auto’s zijn toch juist heel duur?

Om een elektrische auto aan te schaffen moet je inderdaad behoorlijk diep in de buidel tasten. Een auto met een stekker kost gemiddeld tussen de 30.000 en 35.000 euro. Je betaalt vaak zeker tienduizend euro meer dan voor een vergelijkbaar model dat op benzine of diesel rijdt. Dat komt vooral door de speciale batterij die in de auto zit. Het voordeel van een elektrische auto zit hem dan ook niet in de aanschafprijs, maar dat hij zo goedkoop in gebruik is.

Hoe zit dat?

De brandstofkosten van een elektrische auto zijn een stuk lager. Rijden op stroom kost gemiddeld 4 cent per kilometer. Bij een benzine-auto’s is dat zo’n 11 cent per kilometer en voor een dieselauto betaal je gemiddeld 8 cent per kilometer. Er zitten bij een elektrische auto wel grote verschillen tussen de kosten van het opladen bij een oplaadpunt in het openbaar, thuis of op het werk. Op het werk is vaak het goedkoopst. Het duurst zijn de snelladers langs de snelweg, waarbij je je auto binnen een kwartier of een half uur kunt opladen. Die punten zijn vooral voor noodgevallen want de brandstofkosten liggen soms drie maal keer zo hoog als bij een oplaadpunt aan huis. Soms is opladen dan zelfs duurder dan tanken.

En betaal je nog iets voor de oplaadpaal?

Ja, heb je een eigen oprit, dan liggen de kosten zo rond de 1.500 euro voor het oplaadpunt en de installatie. Heb je geen ruimte voor een paal bij je huis, dan kun je er een bij de gemeente aanvragen. In veel gemeentes heb je recht op een oplaadpaal binnen 300 meter van je woning. De oplaadpaal zelf is dan gratis maar je betaalt wel een opslag op de energiekosten. Soms moet je ook een abonnement afsluiten, waar weer kosten aan verbonden zijn.

En hoe zit het met het onderhoud?

Die kosten zijn laag. Een elektromotor zit simpeler in elkaar dan een verbrandingsmotor; bovendien heeft een elektrische auto minder bewegende delen die gevoelig zijn voor slijtage. Je hebt dus niet iedere onderhoudsbeurt een vette rekening van de garage. Helaas betekent dit níet dat je ook meer voor een elektrische auto krijgt als je hem na een paar jaar weer wil verkopen. Elektrische auto’s worden namelijk snel goedkoper zullen worden omdat de batterij wordt doorontwikkeld. De vraag is wat je dan nog terugkrijgt voor de eerste modellen.

Zitten er ook nog belastingvoordeeltjes aan zo’n elektrische auto?

Jazeker, je betaalt geen aanschafbelasting (bpm) en geen motorrijtuigenbelasting (tot eind 2020).

Lease-rijders met een elektrische auto rijden ook fiscaal voordelig door een lage bijtelling van slechts 4 procent. En de overheid doet nog meer om het gebruik van auto’s met een stekker te stimuleren: er bestaan nogal wat lokale en regionale subsidies voor de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen en laadpunten. Informeer bij je gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Heb jij een elektrische auto? Deel jouw ervaring op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.