Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 29 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Wespenplaag: Ik ben ooit 32 keer gestoken

Heb jij ooit in je woonkamer moeten slapen, omdat wespen je slaapkamer terroriseerden? Of heb jij je wekenlang niet kunnen douchen, omdat er een wespennest in je badkamer zat? Met de verwachte wespenplaag komende zomer, waren wij benieuwd naar jullie horrorverhalen.

Aan het infuus

Quinty van Duijn: Toen ik zes jaar was, had ik een wespennest in mijn kamer. Ik had een klamboe, maar ik werd ‘s ochtends gillend wakker van de pijn, mijn vader droeg me uit bed naar mijn moeder toe en die heeft toen 32 angels uit mijn lichaam moeten halen, en het gif eruit moeten zuigen. Ziekenhuis gebeld, maar gelukkig was ik niet allergisch! Ben er zeker een paar dagen ziek van geweest.

Franka Brouwer-Van der Oest: Ik klom toen ik dertien was tijdens onze vakantie in Italië op een oude militaire uitkijktoren, niet wetende dat in de reling een groot wespennest zat. Ik greep er recht in en werd vervolgens door ontzettend veel wespen gestoken. Ik probeerde snel naar beneden te klimmen, maar dat ging niet snel genoeg en het laatste stuk heb ik gesprongen. Mijn ouders waren op dat moment niet op de camping. Mijn zus kon gelukkig Italiaans en heeft ervoor gezorgd dat andere mensen mij naar het ziekenhuis brachten. In het ziekenhuis moest ik vervolgens aan het infuus. Ik heb erg veel mazzel gehad, aangezien mijn vader en mijn oom als kind ooit in een wespennest terecht kwamen tijdens spelen. Zij schijnen hierdoor heel veel antistoffen te hebben gekregen, waardoor ik mijn zussen en zelfs mijn kinderen nu immuun zijn.

Terpentine gepakt

Hannie Brugman: In de slaapkamer van mijn zonen, ongeveer twintig jaar geleden. Ze werden zelfs in hun slaap gestoken en ik moest ze in een andere kamer laten slapen. Ze kwamen binnen via een gaatje in een voeg en hebben onder het verlaagde plafond een nest gemaakt. Overal zaten ze, je kon niet eens de gordijnen aanraken. De woningbouw interesseerde het niet ondanks dat het gevolg was van achterstallig onderhoud en de gemeente kwam niet. Ze zeiden dat het al zo laat in het jaar was en dat ze toch snel dood zouden gaan.

Mireille Kreuger: Een paar jaar terug wilden we een struik uit de tuin halen en tijdens het uitgraven bleek er een heel nest tussen de wortels te zitten. Mijn man en ik werden allebei gestoken en hadden een hele dikke arm. Omdat de winkels dicht waren hebben we terpentine gepakt en dat over het nest heen gegoten en aangestoken. Dat was de enige manier om ze te vernietigen.

De angst blijft

Evert Bout: Ik had een keer het dakluik opengezet in de zomer en jawel, een maand daarna vond ik een groot wespennest op zolder. Ik pakte de stofzuiger en dacht het hele zooitje op te kunnen zuigen. Ondanks dat ik leren werkhandschoenen aan had, werd ik gestoken. De stofzuiger kon ik naderhand ook weg gooien.

Sanne Westra: Dit jaar nog, in maart, waren er ongeveer vijf wespen bij ons in de slaapkamer en waar die vandaan kwamen we weten het nog niet. Alles over hoop gehaald alle kieren gedicht, maar ze bleven maar komen. Uiteindelijk twee keer in mijn slaap gestoken met een allergische reactie als gevolg. Sindsdien ben ik helemaal panisch voor die beesten. Slapen gaat moeizaam omdat ik met elk geluidje denk dat er weer een wesp in de slaapkamer zit. Ondanks dat het nu rustig is wat betreft de wespen, blijft de angst bestaan om gestoken te worden.

Been in het gips

Yvette Stam-de Baerdemaeker: Toen ik 14 jaar viel ik op vakantie van een mechanische stier en brak daarbij mijn been. De volgende ochtend, nadat ik uit het ziekenhuis terug in het huisje was gekomen, lag ik in bed wat te lezen. Toen zag ik ineens een wesp in mijn bed rondlopen. Maar ik kon geen kant op, doordat mijn been in het gips zat. Mijn vader verwijderde de wesp, maar later bleek dat hij niet de enige was. Er bleek een heus wespennest boven mijn slaapkamerraam te zitten. Mijn vader deed snel het raam dicht en de receptie zorgde ervoor dat er snel een bedrijf kwam om het nest op te ruimen. Wespen in je bed, terwijl je geen kant op kan is geen pretje!

Liesbeth Verhoeven: Toen ik een tiener was, heeft er een wespennest in de inbouwkast op mijn slaapkamer gezeten. Volgens mij ben ik in die tijd niet gestoken en hebben mijn ouders het laten opruimen door een verdelger. Een paar jaar geleden hadden we een nest in het plafond van de garage, van waaruit ze in de woonkamer kwamen! Dat was heel erg. Ik ben toen ook onder in mijn voet gestoken, omdat zo’n kreng tussen mijn slipper en voet bleek te zitten. Omdat we niet wisten waar ‘t nest precies zat, hebben we een verdelger laten komen. Verder hebben we al een paar keer een nest onder het afdak van ons tuinhuis gehad, wat we zelf hebben opgeruimd. Vreselijke rotbeesten vind ik het.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.