Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 9 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

8 tips voor een geslaagd eindexamen

De eindexamens beginnen woensdag en ruim 200.000 leerlingen moeten eraan geloven. Hoe kom je zo’n periode het beste door? Metro vroeg staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) om tips.

1. Rust goed uit

Tot diep in de nacht blokken om dat ene hoofdstuk nog door te nemen. Ik weet er alles van. Tot in de vroege uurtjes zat ik te blokken voor Frans. Oh la la, wat heb ik daar hard voor geleerd. Maar tot laat studeren helpt je niet. Die ene tekst voor de vierde keer doorlezen heeft echt minder zin dan goed slapen. Op een bepaald moment neem je niets meer op en kun je beter aan je rust werken.

2. Drink water

Energiedrankjes zijn populair en frisdrank is zo nu en dan ongelooflijk lekker. Maar slecht nieuws voor de suikerfreaks onder ons: volgens wetenschappers presteer je beter als je water drinkt. Hoeveel dat uit kan maken? Schijnbaar tot gemiddeld 5 procent. Dat lijkt me niet mis voor een redelijk simpele wijziging. Dus loop de frisdrankautomaat voor je examens voorbij en vul je Dopper met heerlijk vers kraanwater.

3. Beweeg

Niet tijdens je examen (want als iedereen gaat wiebelen op z’n stoel kan niemand zich concentreren), maar in de voorbereiding. Natuurlijk, het is belangrijk om keihard te blokken. Maar blijf niet stilzitten op je bureaustoel. Het is superfijn om je hoofd leeg te maken met sporten. Zelf vind ik wielrennen echt fantastisch (on a side note: go Kruijswijk!). En sporten verbetert de leerprestaties. Leuker studieontwijkend gedrag ga je niet vinden.

4. Pak je spullen

Mag je nu wel of niet een woordenboek gebruiken? En is een rekenmachine toegestaan? Spiekbriefjes laten we natuurlijk thuis, maar check mijneindexamen.nl voor hulpmiddelen waar je over twijfelt. En als je dan weet wat je precies mee mag nemen, dan is het handig om het op tijd klaar te leggen (of om je moeder te vragen de boel in te pakken;)). Dan kun je de uurtjes voordat je examen begint nog even je favoriete muziek luisteren in plaats van stressen over je geodriehoek.

5. Geen paniek

Als je tijdens je examen het antwoord op een vraag niet weet, raak dan niet meteen in paniek. Een beetje stress hoort erbij, want examen doen is toch net zoiets als je rijbewijs halen. Maar het moet niet te gek worden. Doe daarom eerst de vragen die je weet en kom later bij de moeilijke opgaven terug. Haal even diep adem als je vastloopt en vul in elk geval een antwoord in. Ook als je het niet weet. Kortom: Keep calm en doe je eindexamen.

6. Draag je favoriete hoody

Met deze tip ga je blij zijn. Als je je goed voelt, lever je de beste presentaties. Daarom: draag je favo hoody, T-shirt, sweatpants of jurkje. Desnoods doe je je lievelingsstropdas om. Als je je er maar lekker in voelt. Tip 7b hoort daarbij: laat je in de watten leggen thuis. Zoals je nooit een betere reden krijgt om de hele dag in je joggingbroek rond te lopen, is dit hét moment om te vragen om tweeënhalve week lang je lievelingseten voorgeschoteld te krijgen. Immers, je levert de beste prestaties als je lekker in je vel zit.

7. Je verdient de beste omstandigheden

Na al jouw studiewerk verdien je de allerbeste omstandigheden om je examens te maken. Precies de juiste temperatuur, behalve het gefluit van vogeltjes geen omgevingsgeluiden en succeswensen van echt iedereen die je kent op zak. Toch kan het gebeuren dat er ergens iets mis gaat. Zelfs in de vragen van de examens. Hoe zorgvuldig die vragen ook gemaakt worden. Zijn er werkzaamheden op de hoek van de straat, snurkt de surveillant of klopt het derde onderdeel van opgave 7c niet? Laat het weten aan het LAKS via examenklacht.nl.

8. Geniet

Het is eindeloos blokken, herlezen en schrijven. Eerlijk is eerlijk, dat zijn niet de grootste hobby’s van de meesten. En toch: probeer ervan te genieten. De meeste mensen maken dit maar één keer mee en geloof het van iemand die net iets ouder is dan jij: als je er later op terugkijkt, dan was het eigenlijk best gaaf. Al is het maar omdat er na de eindexamens een lange zomer vol feestjes volgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.