Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 17 apr 2017 / 16:23 uur

5 stranden met de meeste kans op een haaienaanval

Een 17-jarig Australisch meisje was maandag met haar vader aan het surfen in de bekende surfhotspot Kelp Beds, aan de westkust van Australië, toen zij werd gegrepen door een haai. Later op de dag is ze overleden aan haar verwondingen.

Haar moeder en zussen stonden op het strand te kijken toen de haai toesloeg. Het roofdier zette zijn tanden in het been van de tiener en hierdoor raakte ze zwaargewond, meldt The Guardian. De hulpdiensten kwamen naar het strand om haar te behandelen, voordat ze naar het ziekenhuis werd gebracht. In het ziekenhuis is het meisje overleden, waarschijnlijk omdat zij teveel bloed heeft verloren.

https://twitter.com/caitlynrintoul/status/853898983596412928

150 haaienaanvallen in 2016

De angst om gebeten te worden door een haai is bij veel mensen best groot, toch is de kans dat je daadwerkelijk gegrepen wordt erg klein. Volgens het International Shark Attack File hebben er in 2016, 150 incidenten met haaien plaats gevonden. De onderzoekers hebben een onderscheid gemaakt tussen ‘uitgelokte’ (69) en ‘niet-uitgelokte’ (81) aanvallen. Er is sprake van een ‘uitgelokte’ aanval als een persoon ‘opzettelijk in aanraking was met een haai, dus bijvoorbeeld tijdens het voeren, visnetten leeghalen of zwemmen met haaien. Een ‘niet-uitgelokte’ aanval vindt plaats als een mens niet aan het provoceren is met haaien maar bijvoorbeeld tijdens het zwemmen, surfen, duiken wordt aangevallen. Je zou misschien denken dat de meeste aanvallen voorkomen in Australië, maar toch vinden de meeste incidenten plaats in Noord-Amerika (Florida).

In Florida komen de meeste haaienaanvallen voor. Foto: ANP

Gevaarlijkste stranden

Dit zijn volgens National Geographic de 5 gevaarlijkste stranden ter wereld.

1. Florida, Verenigde Staten
De Sunshine State staat bekend om zijn prachtige stranden: helderblauw water en wit zand. Van de 98 aanvallen in 2015 vonden er maar liefst 30 in Florida plaats.

2. Ballina, Australië
Australië is omringd door de zee en bijna overal zwemmen haaien. De meest dodelijke aanvallen gebeuren in New South Wales. Op de geliefde surfplek hebben sinds 1700, zo’n 228 aanvallen plaats gevonden.

3.Gansbaai, Zuid-Afrika
In Gansbaai heb je grote kans om een witte haai tegen te komen. Er zwemmen grote groepen zeehonden rond in de gansbaai en die trekken enorm veel haaien aan die op zoek zijn naar een lekker stukje vlees.

4. Réunion

Dit eilandje ten Westen van Mauritius wordt ook wel ’s werelds dodelijkste eiland genoemd, vanwege het grote aantal haaienaanvallen. Sinds 2011 zijn er 18 mensen aangevallen door een haai, waarvan 7 het niet overleefde. Sindsdien is er een nieuwe maatregel, bij een groot aan stranden is surfen en zwemmen verboden.

5. Recife, Brazilië

Recife staat wel bekend als een van de populairste stranden van de Oostkust van Brazilië. Maar het mooie strand is ook bekend bij de agressieve stierhaai.

Reageer op artikel:
5 stranden met de meeste kans op een haaienaanval
Sluiten