Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 15 mrt 2017 / 20:05 uur

Vlees nodig voor spieren? Onzin, bewijst deze Popeye

Bij tekenfilmfiguur Popeye groeien zijn biceps als hij spinazie eet. En dat is niet eens zo gek bedacht. De Duitse ’strongman’ Patrik Baboumian (37) heeft twee Guinessbook of Records-titels en een wereldtitel op zijn naam staan sinds hij zijn dieet veranderde in eentje van alleen groente, fruit, noten en bonen. Veganisme maakt hem sterker. „Collega-krachtsporters denken dat ik op de hotelkamer stiekem biefstukken zit te eten.”

Wie denkt aan Sterkste Man-deelnemers, denkt aan huizen grote mannen die zeulen met boomstammen en vrachtwagens achter zich aan trekken. Dat klopt ook. Baboumian tilt (met gemak) een boomstam van 185 kilo op, lift 360 kilo (‘deadlift’) boven zijn hoofd en haalde in 2015 het wereldrecord op het Sterke Man-onderdeel Yoke Walk. Hiervoor volbracht hij een 10 meter parcours met maar liefst 560 kilo aan gewichten hangend aan zijn schouders.

Pinda’s versus biefstuk

Als mensen horen dat hij sinds 2005 vegetariër is en sinds 2011 veganist, geloven ze vaak hun oren niet. Bij dit soort sterke mannen horen grote stukken rood vlees vol proteïnen op het bord te liggen, toch? „Dat is zo’n misvatting”, zegt het zwaargewicht vanuit zijn huis nabij Berlijn. „Als je alleen maar broccoli en sla eet, word je niet sterk. Je hebt proteïnen nodig. Maar die kun je ook halen uit linzen, bonen, kikkererwten, soja, et cetera. Of neem pinda’s. In 100 gram pinda’s zitten meer proteïnen dan in een biefstuk. Als je dit alles gebalanceerd eet, heb je geen vlees nodig.”

En te veel dierlijke proteïnen uit vlees en zuivel zijn ook niet goed voor je, weet de in Iran geboren Baboumian die zich opwerpt als pleitbezorger voor het veganisme. „Dierlijke proteïnen brengen zuren in je lichaam die vervolgens geneutraliseerd moeten worden door datzelfde lichaam. Het is niet efficiënt en je wordt er letterlijk moe van. Toen ik stopte dit te eten, merkte ik dat ik veel fitter werd.”

Compassion goes BEAST-MODE

#realstrengthneedsnovictims Vegan Strongman Motivation edited by: https://www.youtube.com/channel/UCCAHdjLp7vKmfDTp9RiZ6CQ MUSIC by: Finger Music – Ultra (Epic Intense Hybrid Action) -> https://www.youtube.com/watch?v=-Z9I_q6fdag

Gepostet von Patrik Baboumian am Mittwoch, 18. Januar 2017

Baboumian was als vegetariër een echte „zuivelverslaafde”. „Ik geloofde heilig in zuivelproducten en gebruikte dat in ruime mate om vlees te vervangen. Ik was er verslaafd aan. Eigenlijk als kind al; ik dronk dagelijks liters melk. Ik was dan ook bang om dit los te laten, want ik dacht dat het de voornaamste pijler voor mijn prestaties was.” Toch hij wilde stoppen. Om dezelfde reden waarom hij 6 jaar eerder vegetariër werd: dierenleed.

De grote Baboumian, de omtrek van zijn biceps bedraagt maar liefst 50 centimeter, heeft namelijk maar een klein hartje. Ziet hij een aangereden dier, dan helpt hij het. Ziet hij een klein gewond vogeltje, dan helpt hij het. „Dat doe ik mijn hele leven al. Ik realiseerde mij dat het niet normaal is om dieren te eten als je er aan de andere kant zoveel geld en tijd in steekt om ze te helpen. Ik wilde niet meer bijdragen aan het doden van dieren.”

Afzweren zuivel lastig

Hij had er nooit bij stilgestaan dat in de zuivelindustrie dieren ook lijden. „Ik dacht dat koeien sowieso melk gaven. Tot ik hoorde dat het moedermelk is en veel kalfjes restafval zijn en worden gedood.” Maar het bleef een moeilijk besluit om zuivel af te zweren. Toen hij uiteindelijk de knoop had doorgehakt, duurde het nog een aantal maanden voordat hij zijn dieet veranderde. „Ik heb veel onderzoek gedaan en een veganistisch dieet samengesteld waarvan ik dacht dat het goed bij mij zou passen. Ik had verwacht dat mijn prestaties hetzelfde zouden blijven of misschien een beetje zouden verslechteren, maar tot mijn verrassing werd het alleen maar beter.”

Zijn sociale omgeving reageerde geschokt op zijn veganisme. „Mijn moeder dacht dat ik hartstikke gek geworden was. Net als mijn vrouw. Wat is de volgende stap, vroegen ze zich af. Ga je een slagerij opblazen of word je een eco-terrorist? Inmiddels zijn mijn moeder en vrouw ook veganist. Ze zagen de voordelen voor mijn gezondheid. Je hoeft niet als een monnik te leven. Je kunt nog steeds genieten.”

Krachtsporters van de oude stempel bekijken Baboumian nog weleens met argwaan. „Er heerst een sterk gedachtegoed dat dierlijke proteïne het enige juiste is. Dat is het gevolg van 40 jaar hersenspoeling. Je kunt ze vergelijken met streng gelovige mensen. Ik haal hun geloof onderuit. De meeste internationals kennen mij nu wel. Zij noemen mij: die gek die geen vlees eet. Zij hebben er wel vrede mee.”

Triple with 350kg at the Hexbar.

Gepostet von Patrik Baboumian am Donnerstag, 23. Februar 2017

Maar kennen ze deze Sterkste Man van Duitsland (titel in 2011) niet, dan kunnen er rare situaties ontstaan tijdens buitenlandse competities. Zoals tijdens die tiendaagse competitie in China in 2012. „Een nieuwe deelnemer had ontdekt dat ik veganist ben. Hij zei dagenlang geen woord tegen mij, maar observeerde mij de hele tijd. Zag wat ik at en wat ik presteerde. Op een dag begon hij een praatje en zei: ‘Ik heb jou geobserveerd. Je eet alleen maar ’plantendingen’ en je presteert best goed. Zeg eens eerlijk. Als jij naar je kamer gaat, dan eet je stiekem biefstuk toch?’ Haha, wat een dom idee. Hij dacht dat ik het voor de aandacht deed. Maar zakelijk gezien zou mij dat meer kwaad dan goed doen, omdat ik veel sponsors daardoor niet meer kan nemen.”

Sterkste dieren planteneters

Een vergelijking met Popeye is fysiek gezien snel gemaakt. Maar van spinazie moet Baboumian niets weten. „Ik háát spinazie. Ik heb er een trauma van doordat mijn moeder mij als kind dwong om dit te eten. Geperst als sap. Dat was niet best.”

Als veganist heeft hij meerdere wereldtitels gehaald. Van beste bierfust lifter (150,2 kilo) tot 10 meter lopen met 560 kilo op z’n nek. Zijn lijfspreuk luidt dan ook: De sterkste dieren zijn planteneters: gorilla’s, buffels, olifanten en ik.”

Een maand minder vlees

Viva Las Vega’s houdt deze maand de publiekscampagne VeggieChallenge. Doel hiervan is om deelnemers een maand lang minder dierlijke producten te laten eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlees nodig voor spieren? Onzin, bewijst deze Popeye
Sluiten