Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 31 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Veel jongeren in de schulden door ‘provider hoppen’

Jongeren sluiten steeds vaker de ogen voor aanmaningen, omdat ze het nieuwste model telefoon willen hebben. Ze hoppen van provider naar provider zonder de rekeningen te betalen. „Er zou op voorhand een standaard check gedaan moeten worden om te controleren of iemand niet al meerdere telefoonabonnementen heeft”, bepleit Olav de Lange, salesmanager bij DAS Incasso Rotterdam.

De schulden bij telefoonproviders lopen soms in de duizenden euro’s. Omdat jongeren het nieuwste van het nieuwste willen hebben, nemen ze een nieuw abonnement en betalen vervolgens na twee maanden niet meer omdat ze het geld niet hebben, ziet financieel en juridisch dienstverlener DAS. Sommige jongeren hebben hierdoor bij verschillende providers schulden uitstaan. „Ik pleit ervoor dat jongeren tegen zichzelf beschermd worden”, zegt De Lange.

Melding maken

„Providers zouden eigenlijk al eerder een melding moeten maken bij stichting Preventel, bijvoorbeeld zodra de eerste facturen niet betaald worden.” Stichting Preventel is een samenwerkingsverband tussen aanbieders van telecommunicatiediensten en houdt een registratie bij van personen en bedrijven die bij een of meerdere deelnemers een openstaande vordering hebben.

Er moet dus eerder ingegrepen worden, volgens De Lange. „De gevolgen van het hebben van schulden kunnen namelijk erg vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een negatieve BKR-registratie. Dat betekent dat je de eerste vijf jaar geen krediet of hypotheek kunt krijgen. Dergelijke problemen moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen.”

Slecht betaalgedrag

Het betaalgedrag van jongeren verslechtert, stelt DAS. Het aantal openstaande vorderingen stijgt jaarlijks, blijkt uit een analyse. Vorig jaar met 2 procent en deze trend zet zich onverminderd voort in de eerste twee maanden van dit jaar. Naast schulden bij telefoonproviders gaat het ook vaak mis bij het betalen van de rekening voor verzekeraars en energieleveranciers.

„Blijkbaar vinden jongeren die op zichzelf gaan wonen het moeilijk om hun huishoudboekje op orde te houden”, zegt De Lange die dit een verontrustende ontwikkeling noemt. „Scholen zouden meer aandacht moeten besteden aan zelfredzaamheid zodat jongeren beter op eigen benen kunnen staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.