Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 21 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Wordt jouw baan overgenomen door een robot?

Ben jij werkzaam als heftruckchauffeur, logistiek planner of callcentermedewerker? Dan kan het handig zijn om langzaamaan uit te kijken naar een nieuwe baan. Volgens Jobpersonality is het namelijk zeer aannemelijk dat deze banen over een aantal jaar worden uitgevoerd door robots.

Het vakblad heeft een top 30 samengesteld met functies waar op dit moment de meeste vraag is naar geschikt personeel. Aan de hand van een ‘robotiseringspercentage’ is bepaald hoe groot de kans is dat deze beroepen worden overgenomen door robots. Uit het onderzoek blijkt dat bij de helft van de meestgevraagde functies de kans 50 procent of meer is.

Toekomstbestendigheid

Tandartsen, verpleegkundigen, wiskundedocenten, natuurkundedocenten, .NET-developers en PHP-developers kunnen opgelucht ademhalen. Mensen in deze beroepen hebben 0 tot 5 procent kans op vervanging door robots. In de zogenaamde ‘realistische beroepen’ – waarbij je met je handen werkt, fysiek bezig bent of onderweg bent – liggen de percentages hoger. Als lasser, hovenier of heftruckchauffeur is het robotiseringspercentage meer dan 90 procent. Ook in conventionele beroepen, zoals accountant, salarisadministrateur, financieel administratief medewerker en logistiek planner, is het toekomstperspectief somber.

Maar waarom is er dan zoveel vraag naar functies waarbij de kans groot is dat het wordt overgenomen door robots? Volgens het vakblad zijn er twee oorzaken. Ten eerste trekt de economie aan en daardoor ontstaat weer meer vraag naar bepaald werk. Daarnaast kost investeren in robots en technologie tijd en geld of is er voor sommige werkzaamheden simpelweg nog geen technologische oplossing ontwikkeld. Dit neemt volgens Jobpersonality echter niet weg dat de kans op overname door robots groot blijft. „Het is dus raadzaam om hier bij omscholing, studie- en beroepskeuze rekening mee te gaan houden.”

Robotisering, vloek of zegen?

Deze week werd door een groep van twintig hoogleraren in een open brief aan de regering gepleit voor een duidelijke politieke visie om robotisering in goede banen te leiden. Het is volgens de hoogleraren onzeker hoeveel banen de komende twintig jaar zullen verdwijnen, maar ze stellen wel dat zo’n 60 procent van alle banen mogelijk op takenniveau in aanmerking komt voor gedeeltelijke robotisering en automatisering.

Het gaat dan vooral om ‘overzichtelijke en controleerbare’ omgevingen, zoals productiebedrijven en distributiecentra. Maar ook in de zorg, het onderwijs, de logistiek, banken en verzekeringsmaatschappijen kunnen robots prima functioneren. Met name mensen met een middelbare en lagere opleiding zullen hinder ondervinden van de robotisering, denken de hoogleraren. „Daarmee zal de tweedeling in de maatschappij verder worden aangescherpt, zeker als deze mensen geen ander werk meer kunnen vinden.”

In de brief worden ook de kansen die robots bieden benadrukt. Als voorbeelden noemen de hoogleraren dat we productiever worden, robots ons kunnen verlossen van gevaarlijk/ongezond werk en er nieuwe beroepen ontstaan. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de robotisering een positieve invloed heeft op onze samenleving. „Het grote punt is, dat het van onszelf afhangt of robotisering een vloek of een zegen zal blijken. We hebben een politieke visie nodig om robotisering letterlijk in goede banen te leiden. Dat gaat helaas niet ‘automatisch’.”

Wil je weten hoe groot de kans is dat jouw baan wordt overgenomen door robots? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.