Puck Roest
Puck Roest Nieuws 23 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

RDA wil lijst met bijtgrage honden

Volgens de Raad van Dierenaangelegenheden (RDA) is het aantal bijtincidenten de laatste tijd toegenomen. Ze willen daarom een aantal maatregelen nemen, waaronder een lijst met bijtgrage honden.

„We hebben het idee dat het aantal bijtincidenten toeneemt. Ook de zorgen hierover nemen toe. Dat is voor ons de aanleiding geweest voor deze maatregelen”, zegt Han Swinkels van de RDA tegen RTL Nieuws. Op de lijst moeten honden te komen staan met een hoog risico. Hierbij wordt onder meer gekeken naar wat de kans is dat dat een ras of type hond kan bijten en wat de impact van de beet kan zijn.

Regels

Voor honden die op de lijst staan, moeten gerichte maatregelen worden genomen. Zo moet de eigenaar verplicht een hondencursus doen. Als de hond één keer een ernstig bijtincident veroorzaakt, moet hij worden afgemaakt. Ook komen er strenge regels voor het uitlaten van de hond.

In Nederland zijn zo’n 1,7 miljoen honden. Jaarlijks zijn er ongeveer 150 duizend bijtincidenten, vooral tussen honden zelf. Vorig jaar augustus kondigde staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) al aan dat er bepaalde voorschriften voor het mogen houden van ‘bepaalde risicovolle honden’ moesten komen.

Bekijk hieronder een aantal van de maatregelen:

  • Kort aanlijnen in openbare ruimtes
  • Muilkorven in losloopgebieden
  • Verplicht euthanaseren hoogrisicohond bij het eerste ernstige bijtincident
  • Centrale administratie van bijtincidenten
  • Maximale verblijfsduur van hoogrisicohonden in asiels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.