Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 21 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Tim Hofman: Iedereen vrij tijdens de verkiezingen!

De verkiezingen moeten worden gevierd met een vrije dag. Daarvoor doet Tim Hofman een oproep.

Bijna 13 miljoen Nederlanders mogen op 15 maart stemmen, 800.000 van hen zijn nieuwe kiesgerechtigden. Echter, jongeren tussen de 18 en 35 jaar vormen al jarenlang het hoogste percentage niet-stemmers.

Veel bijval

Dat moet anders, gaf Tim Hofman van BNN vorige maand aan. Hij kondigde De Stembus aan die langs mbo’s, hbo’s en universiteiten rijdt om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Woensdag gaat dat daadwerkelijk gebeuren, nadat hij voor zijn ’verkiezingsactie’ enorm veel bijval kreeg. Binnenkort volgen meer bussen.

Gewapend met een persoonlijk manifest trekt Hofman het land in. Zijn manifest heet ’Ik stem, dus ik neem vrij’. De programmamaker vindt dat als we vieren dat de koning jarig is en er een nieuw jaar begint, we ook de verkiezingen moeten vieren met een vrije dag. Hij roept alle onderwijsinstellingen die over vrije dagen gaan dan ook op om studenten op 15 maart een vrije dag te geven.

‘Iedereen vrij tijdens de verkiezingen!’
Tim: Neem vrij om te stemmen. / Foto: AW Foto

Belangrijkste verkiezingen

„Ik hoop dat iedereen nu vrij neemt”, zegt Hofman. „Maar we proberen te regelen dat Tweede Kamerverkiezingen in de toekomst een nationale vrije dag wordt. Dit is toch een belangrijke dag voor de democratie? Deze keer helemaal! Het zijn de belangrijkste verkiezingen sinds decennia. In het buitenland stemt men vaak op zondag, omdat iedereen dan vrij is.”

„Het zou fijn zijn als instanties iets ondernemen, ik vind dat eigenlijk een plicht”, meldt Hofman, die woensdagavond ook bij Matthijs van Nieuwkerk aanschuift in De Wereld Draait Door. „Scholen kunnen zo echt iets doen. Gelukkig kan ik aan de mailbox van De Stembus merken dat het aanslaat. Ook jongeren op straat schieten me aan om te zeggen dat ze gaan stemmen. Het gaat de goede kant op.”

Dit is Tim Hofmans manifest:

Ik Stem, Dus Ik Neem Vrij

Ja, hallo.

Zeg nooit ‘ik bemoei me niet met politiek’, want politiek bemoeit zich wel met jou.
En daarom: bemoei je met de politiek.

Want politiek is niet alleen iets van en voor oude mensen.

Politiek is iets van en voor jou.

Want kijk, jij beslist. Jij maakt de dienst uit, jij bepaalt welke partij of politicus in de kamer komt en de meeste macht krijgt. En dat geeft jou de macht die elke partij of politicus denkt dat hij of zij heeft. Ha!

Gebruik die macht. Laat van je horen.
Laat horen wat je wil.
Laat horen van wie je dat wil.
Laat horen voor wie je dat wil.
Laat horen welke kant je kiest.

Laat je horen op 15 maart, de dag dat we de ultieme uiting van onze vrijheid mogen gebruiken, namelijk: ons stemrecht. Hoera!
Want 15 maart is de dag dat jij de richting van ons land bepaalt. En dat zullen we verdomme vieren.

Het is simpel

In Nederland krijgen we vrij omdat de koning jarig is. In Nederland krijgen we vrij vanwege een vrijdag die goed zou zijn. In Nederland krijgen we vrij omdat het de eerste dag van een nieuw jaar is. En dat is leuk. Maar het kan leuker.

Want wij gaan voor jou regelen dat je 15 maart vrij krijgt om te gaan stemmen. Letterlijk. Aankomende 15 maart ga je niet naar school, niet naar college, niet naar je werk. Aankomende 15 maart neem. jij. vrij.

En door dit manifest te delen, zeg je eigenlijk:

Ik neem vrij van politici die denken dat ze mij niet vertegenwoordigen.
Ik neem vrij van vorige generaties over mij laten beslissen.
Ik neem vrij van het idee dat mijn stem niet telt.

15 maart.
Ik stem.
Ik neem vrij.

Tot dan.

Tim Hofman,
namens De Stembus 2017.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tim Hofman: Iedereen vrij tijdens de verkiezingen!
Sluiten