Els Anker
Els Anker Nieuws 6 feb 2017

Digital detoxen: afkicken van je online verslaving

Facebook, Instagram, Twitter: de smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De forse technologiedosis gaat echter steeds vaker gepaard met de groeiende behoefte aan de zogeheten smartphonelessness: het verlangen om los te komen van je beeldscherm. De mobiele telefoon kent dan ook een snelgroeiende tegenbeweging: digital detoxen – hardcore afkicken van internet.

Digital detoxen is een trend die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en staat voor het ontgiften van ‘brein en lichaam’ door minder online te zijn. Technologieverslaving wordt namelijk een steeds serieuzer probleem. Het Britse onderzoeksbureau Tecmark concludeerde dat de gemiddelde gebruiker circa 221 keer per dag op zijn telefoon kijkt.

Cyberfrenie

Volgens verslavingskliniek Jellinek lopen cijfers over cyberfrenie (‘internetverslaving’) in Nederland sterk uiteen. Het Nederlandse Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) houdt het op enkele procenten. „Gezien het grote aantal mensen dat van internet gebruik maakt, gaat het toch om een grote groep mensen”, aldus de Jellinkek. Het instituut verwacht door de verdergaande technologische ontwikkeling dat het aantal gaat stijgen.

Technostress

De druk om altijd bereikbaar te zijn leidt steeds vaker tot psychische en fysieke klachten. Nicholas Carr, auteur van het boek Shallows: What the internet is doing to our brains, schrijft dat we door het internet een slechtere concentratie hebben, minder creatief zijn en oppervlakkiger denken.

The British Psychology Society verbond de frequentie waarmee iemand zijn telefoon checkt, bovendien aan zijn stressniveau –en daarmee zijn gezondheid. De schrijvers pleiten voor meer aandacht komt voor deze zogenoemde ‘technostress’ of ‘socialbesitas’.

Detox survival kit

De reissector speelt daar handig op in: in Dublin biedt het Westin-hotel haar gasten de mogelijkheid een detox survival kit te boeken, met onder meer een ouderwetse stadsgids, een (papieren) krant en gezelschapsspelletjes op de kamer. Ook bij Thermae 2000 kunnen bezoekers een arrangement boeken om zonder moderne communicatiemiddelen een weekend in ‘digitale stilte’ door te brengen.

Dat de behoefte aan smartphonelessness ook in Nederland speelt, wijzen cijfers van Intel Security uit. Circa 40 procent van de Nederlanders tussen de 21 en 40 jaar zegt behoefte te hebben aan een vakantie zonder internet. De onderzoekers concludeerden dat 63 procent van de Nederlanders die daadwerkelijk zonder smartphone op vakantie ging, een leukere vakantie had.

Maar zo’n digitale detox, hoe doe je dat nu precies? Metro zet een aantal tips voor je op een rij.

Premier Mark Rutte bekijkt de telefoon van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Martijn Beekman
Premier Mark Rutte bekijkt de telefoon van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Martijn Beekman

Tips voor een geslaagde digital detox

1 Check het checken
Je beseft vaak nauwelijks hoeveel tijd je kwijt bent aan je smartphone. Daarbij stilstaan kan confronterend zijn, maar wel nuttig en motiverend voor de digitale detox. Er zijn speciale apps verkrijgbaar die bijhouden hoeveel tijd je spendeert aan snappen, appen en tweeten.

2 Geluid uit
Schakel de meldingen van alle apps uit. Dat leidt doorgaans alleen maar af van datgene waar je mee bezig was. Maak er een gewoonte van om op vaste momenten (bijvoorbeeld twee keer per dag) je e-mail te bekijken en te beantwoorden. Ook het instellen van een tijdslimiet kan helpend zijn: dagelijks tussen 23.00 uur en 08.00 uur niet online kan een goede eerste stap zijn.

3 Neem kleine stapjes
Nee, een crashdieet zorgt er niet voor dat je ineens als een zen-smartphonegebruiker door het leven gaat. Geduld is het toverwoord. Stel daarom realistische doelen: laat je omgeving weten dat je aan een detox doet en gebruik een echte wekker in plaats van het alarm op je telefoon. Zo voorkom je de verleiding om ’s avonds of ’s ochtends de laatste berichtjes te checken. Vind je het lastig om toch de laatste updates niet te bekijken? Er zijn apps op de markt die –tijdelijk- het internet blokkeren.

4 Digital Detox Day
Toegegeven, het is soms lastig om de cirkel van bereikbaarheid te doorbreken. Begin daarom eens met een Digital Detox Day: vierentwintig uur offline.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Digital detoxen: afkicken van je online verslaving
Sluiten