Ebru Umar
Ebru Umar Nieuws 21 feb 2017

Met een GoPro de Tweede Kamer in

Politiek is saai! Om het een tikkie minder saai te maken, interviewde Metro in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een aantal lijsttrekkers in hun stamkroeg. Vandaag: Jan Dijkgraaf van GeenPeil in Beachclub Lemmer.

We zouden in je stamkroeg afspreken in plaats van aan het strand.
Ik drink heel weinig en in Lemmer kunnen ze heel goed drinken. Sta je echt voor lul met je spaatje rood. In de zomer werk ik hier een paar uurtjes per dag en zit ik hier bruin te worden. Het enige waar je op moet letten, is dat er niet te veel zon op je scherm valt.

Hoe kom je aan die buik als je niet drinkt?
Ik snoep. Ik kan niet tanken zonder paprikachips te halen en ik hou van koekjes. Maar goed, ik ben nu aan de lijn, er moet zeven kilo af. Ik woon hier vijf kilometer vandaan, dus dat is een wandeling van tien kilometer. Daarnaast geen wijn door de week en niet snoepen hè? Van mijn vrouw mag ik niet onder de 85 kilo.

Gaan de mensen in Lemmer op je stemmen?
Nee. Lemmer is een recalcitrant dorp, waar de NCPN (Nieuw Communistische Partij Nederland) groot is en er veel christenen zijn. Daarnaast ben ik scheidsrechter geweest bij de voetbalclub, daar word je ook niet populairder van, dus het zal wel meevallen met die stemmen. Bovendien zitten de meeste mensen hier in hun relaxte leven waarbij politiek een ver-van-mijn-bed-show is. Het boeit ze hier geen ene fuck dat ik op de lijst sta. Maar ik ben met drie zetels al heel gelukkig. Het gaat voor de kleine partijen moeilijk worden om in de Tweede Kamer te komen.

Doe ‘es een gok.
Baudet krijgt één zetel dankzij Hiddema, de jongens van DENK ook als ze in de moskee tot stemmen blijven oproepen. Roos is een grapjurk, maar gaat het niet redden, Sylvana ook niet. En de rest, die Nieuwe Wegen en zo is allemaal grappig, maar meer dan tienduizend stemmen worden dat niet.

Geen spijt dat je met wat nieuwkomers de handen ineen hebt geslagen?
Nee. Jan Roos en Thierry zijn rechts en wij zijn een verlengstuk van de kiezer. Dan ben je automatisch een middenpartij van mensen met gezond verstand en een warm hart. Linkse partijen hebben te weinig gezond verstand en rechtse partijen een te weinig warm hart. Bovendien, Jan Roos is samengegaan met zetelrovers en daar houd ik niet van. Thierry Baudet wil de elite bestrijden en als ik aan elite denk, zie ik Thierry voor me.

Thierry duikt af en toe ‘ns op in de peilingen, jullie niet.
Wij staan nooit in de peilingen, omdat we niet meedoen in die peilingen. Om mee te doen bij EenVandaag of Maurice de Hond moet je jezelf aanmelden en onze doelgroep bestaat uit jongeren, die doen dat niet. Bovendien komt het op de laatste twee, drie weken voor de verkiezingen aan, we gaan dan vol gas geven en dan komen die paar zetels vanzelf wel.

Alle jongeren gaan voor Jesse.
Hou toch op! Er zullen heus wel mensen stemmen op ‘het kontje van Wouter Bos’ dat zich deze keer manifesteert in het voorkomen van Jesse in plaats van op een Marokkaan in een rolstoel die bij GeenPeil op de lijst staat. Maar ik ben ook gelukkig met één zetel, ik heb niet de illusie dat we zo groot worden als GroenLinks.

En je hebt ook al niet de ambitie om premier te worden.
Er wordt er maar één premier en dat is Mark Rutte. De VVD wordt niet de grootste en zal niet regeren met de PVV, maar tóch wordt Rutte premier, daar wil ik een maandsalaris van vroeger om verwedden. Dat blijft hij tot 2019 waarna hij Juncker opvolgt in Europa. Hij doet maar, onze ambitie ligt anders: GeenPeil wil de politiek transparant maken, dat is pas ambitie. Er staat bij ons 24/7 een camera aan, en wij gaan met een GoPro op ons hoofd de Tweede Kamer in. Nee, volgens de afspraken die er nu zijn mag dat niet, maar knappe jongen die mij straks als democratisch gekozen Kamerlid de toegang tot de Tweede Kamer gaat ontzeggen omdat ik een camera aan heb staan!

Er zijn ook mensen die zeggen ‘leuk dat meestemmen, die democratie, maar ik stem 15 maart op een échte partij en dan kan ik daarna wel via GeenPeil mijn stem laten horen’.
Als iedereen dat zegt, komen we niet in de Kamer. Het is waar, vooral linkse mensen zeggen dat ze lid worden en straks een dubbele stem hebben. Prima, dat is precies wat we willen: democratie terug in de Tweede Kamer en stemmen zoals de achterban wil dat we stemmen. Ik ben ongeschikt als politicus, maar voor deze rol ben ik zeer geschikt.

Wat wordt de verrassing van deze verkiezing?
Dat het Asscher-effect beperkt zal blijven tot twee, drie zetels. Zijn lijsttrekkerschap zal geen enkel positief effect op de PvdA hebben. Mensen ervaren hem zoals ik: een carrièreslang. Als Asscher premier wordt en je kunt emigreren, doe het dan. Pechtold is ook erg, maar hij is mijn persoonlijke rode lap. Een andere premier dan Rutte zou ik niet weten, hij is zoveel groter dan alle andere partijen. Ik denk dat hij nog net dertig zetels haalt.

Je hebt vijf schapen, kippen, vier katten, een vrouw en twee volwassen zoons. Wat vonden ze er thuis van dat je naar Den Haag vertrekt?
Zowel de oude als de jonge generatie vond het geweldig, met recht een uniek moment en dus nog meer reden om er enthousiast over te blijven. Bovendien werk ik alleen in Den Haag hè? Door de week ga ik vier dagen in Rotterdam wonen. Terug naar mijn roots – alles voor de democratie!

Geef eens één goede reden om GeenPeil te stemmen?
Je moet zelf weten op wie je stemt, maar als je vindt dat de kiezer al een paar jaar belazerd wordt, dat politici kruipen voor Brussel, dat alles in achterafkamertjes wordt besloten en als je wilt dat het transparanter wordt, moet je op Geen Peil stemmen. Het belangrijkste is dat je je stem geeft aan iemand die je niet vanaf dag één zal belazeren. Een stem op Rutte is geen stem op het VVD-programma, maar op een coalitie van PvdA, CDA, D66 en GL. Bij ons blijf je, zolang wij in de Tweede Kamer zitten, je eigen stem uitbrengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met een GoPro de Tweede Kamer in
Sluiten