Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 25 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Wie betaalt de schade na een stroomstoring?

Dineren bij kaarslicht of samen vroeg onder de wol. Een stroomstoring kan zijn charme hebben. Maar als de onderbreking langer duurt, is dat vooral vervelend en kan er schade ontstaan. Wie draait op voor de ontdooide diepvrieskip of de kapotte tv?

In Amsterdam viel de stroom vorige week een paar uur uit. De gevolgen waren groot: dichte scholen, treinuitval en supermarkten die niet bevoorraad werden. Deskundigen schatten de schade op 100 miljoen. Die schade werd vooral geleden door bedrijven waarvan de werknemers noodgedwongen duimen moesten draaien. Maar ook als particulier kun je schade lijden als de stroom uitvalt. Vijf vragen en antwoorden over stroomstoringen en het verhalen van de schade.

1) Komen stroomstoringen in Nederland vaak voor?

Nee, dat valt erg mee. Nederland heeft een zeer betrouwbaar elektriciteitsnetwerk. In de meeste andere Europese landen is de stroomuitval per huishouden al gauw meer dan twee keer zo hoog; om over sommige landen buiten Europa nog maar te zwijgen.

In 2015 zat een Nederlands huishouden gemiddeld 20 minuten zonder stroom. Ter vergelijking: Franse huishoudens bleven toen gemiddeld 71 minuten verstoken van elektriciteit, Engelse zelfs 1,5 uur.

2) Dat is mooi, maar krijg ik ook compensatie als de stroom toch uitvalt?

Ja, maar het is bepaald geen vetpot. Bij een storing onder de 4 uur krijg je niets, bij een storing tussen de 4 en 8 uur krijg je 35 euro. Voor elke volgende 4 uur komt daar 20 euro bij.

De netbeheerder betaalt de vergoeding binnen zes maanden. Dat gebeurt automatisch of het wordt verrekend met de jaarrekening. Zo niet, dan kun je de stroomleverancier een brief sturen. Op www.consuwijzer.nl staat een voorbeeldbrief voor het aanvragen van deze compensatie. Let op: dit is geen schadevergoeding, maar een tegemoetkoming voor het ongemak dat een grote stroomstoring met zich meebrengt.

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een stroomstoring?

3) Maar hoe zit het dan als ik wel echt schade lijd?

Deze kun je in principe apart op de netbeheerder verhalen. Bijvoorbeeld als de hele inhoud van de vriezer de vuilnisbak in kan.

Ook als de stroom weer wordt ingeschakeld, kan er schade optreden. Doordat er in een korte periode meer dan de toegestane hoeveelheid stroom wordt geleverd – ook wel piekspanning genaamd -, kunnen apparaten kapotgaan.

4) Krijg ik die schade altijd vergoed?

Nee, helaas níet. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om de schade te verhalen. Toon maar eens aan dat een apparaat kapot is gegaan door piekspanning. Het is in ieder geval slim om de bonnen van eventuele reparaties bij te sluiten. Vaak maak je in zo’n geval trouwens meer kans bij je inboedelverzekering.

Ben je de inhoud van je vriezer kwijt, maak daar dan een foto van. Dit heeft vooral zin als je er dure eetwaren in had opgeslagen. Ben je alleen een pakje vissticks kwijt, dan is het wel erg veel gedoe om hier een zaak van te maken.

5) En wat als je als zelfstandige níet kunt werken door de stroomstoring?

Dat is een typisch geval van risico van de zaak. Bij veel zelfstandigen kan de verzekeraar betogen dat ze de mogelijkheid hebben om even elders te gaan werken.

Heb je een eigen winkel, en moet je deze sluiten door een stroomstoring, dan is het nog steeds lastig om de schade vast te stellen. Een deel van de klanten zal immers later terugkomen, zo redeneert de verzekeraar.

Grote stroomstoringen

Grootste stroomstoring van Nederland:
Op 27 maart 2015 zaten 1 miljoen Nederlanders zonder stroom door een defect aan een hoogspanningsstation in Diemen.

Grootste stroomstoring ter wereld:
Op 30 juli 2012 viel de stroom in India uit, waardoor 670 miljoen mensen zonder elektriciteit kwamen te zitten. Dit was meer dan de helft van de Indiase bevolking, in totaal 9 procent van de wereldbevolking.

Grootste stroomstoring van Europa:
Op 4 november 2006 viel in grote delen van Europa de stroom uit, waaronder in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De storing was veroorzaakt door het Duitse energiebedrijf E.ON dat een elektriciteitslijn tijdelijk had uitgeschakeld om een cruiseschip te laten passeren.

Stelling

Netbeheerders moeten hogere schadevergoedingen betalen bij een stroomstoring. Deel jouw mening op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.