Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 20 jan 2017 / 07:02 uur

Studenten haken af door hoogte van collegegeld

De toegankelijkheid van het onderwijs is de afgelopen jaren flink verslechterd, onder meer vanwege het collegegeld. Betaalde een student acht jaar geleden nog zo’n 1500 euro voor een jaar studeren, dat is ondertussen 2000 euro.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft het collegegeld daarmee in de afgelopen jaren gefungeerd als melkkoe om de begroting in balans te houden.

Volledige bedrag

„Daar komt nog bij dat mensen die een studie willen doen nadat ze er al één hebben afgerond – bachelor of master – zelf het volledige bedrag moeten ophoesten dat de universiteit of hogeschool vraagt”, zegt voorzitter Jarmo Berkhout van de LSVb.

De overheid financiert deze zogeheten tweede studies namelijk niet meer. Dat leidt tot collegegeld van vele duizenden euro’s per jaar. De LSVb ziet dit als een „funeste maatregel.”

Gemiddeld bedraagt het collegegeld voor studenten die een tweede bachelor doen bijna 10.000 euro per jaar. Voor een tweede master is het zelfs 13.000 euro. De verschillen zijn soms groot: een tweede studie geneeskunde in Maastricht kost bijvoorbeeld 32.000 euro per jaar.

Onmogelijk

„Het maakt het vrijwel onmogelijk voor mensen om verder te studeren, zich verder te ontwikkelen of zich bij te scholen. De boodschap die het afgeeft is dat je één kans op studeren hebt, en het daarna maar zelf moet zien te rooien”, aldus Berkhout.

De studenten krijgen steun van D66. De fractie wil dat studenten makkelijker een tweede studie kunnen volgen.

Mede door de kosten is het aantal hbo- en wo-studenten dat een tweede studie doet namelijk met een derde gedaald, van 34.000 in het studiejaar 2009-2010 naar 23.000 in het studiejaar 2015-2016.

Jagen

„Studeren is meer dan zoveel mogelijk studenten zo snel mogelijk door een opleiding jagen”, vindt Kamerlid Paul van Meenen. „Studenten moeten zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. Als ze willen moeten ze daarom een tweede studie kunnen doen. Door gemiddeld 13.000 euro per jaar te vragen voor een tweede studie maak je dat bijna onmogelijk. Dat moet echt flink goedkoper en sowieso niet meer kosten dan de eerste studie.”

Het collegegeld voor het huidige studiejaar bij een eerste studie is 1.984 euro.

Het LSVb vindt het op geen enkele manier te verdedigen dat studeren zo duur is gemaakt. „Nog los van de verslechtering van de toegankelijkheid van het onderwijs staat het ook haaks op het Nederlandse streven een kenniseconomie te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studenten haken af door hoogte van collegegeld
Sluiten