Metro
Metro Nieuws 7 jan 2017 / 10:20 uur

Pas op! Al bijna 200 aanrijdingen door gladheid

Pas heel erg goed op als je zaterdag de weg op moet, want het is ongelofelijk glad! In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn op verschillende wegen al veel ongelukken gebeurd door gladheid. De gladheid wordt veroorzaakt door sneeuw en ijzel.

De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat de teller rond 07.30 op bijna tweehonderd aanrijdingen stond. Rond 04.00 uur strandde een vrachtwagen op de A4 richting Amsterdam, tussen Nieuw-Vennep en knooppunt Burgerveen. Even later reed daar een personenauto tegenaan. Twee inzittenden van de auto zijn daarbij gewond geraakt.

De weg was tussen Roelofarendsveen en Burgerveen urenlang afgesloten. De A4 bij Burgerveen is inmiddels weer vrij, maar op de A1 tussen Bunschoten en Eembrugge is nu een vrachtwagen geschaard. Daar zijn twee rijstroken afgesloten. Bij knooppunt Westpoort was de verbindingsweg tussen de A10 en de A5 uren afgesloten nadat een bestelbus spinnend tot stilstand was gekomen.

De VID meldde kort voor 06.00 uur ook ongelukken in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Friesland. Op de A15, de A16, de A27 en de A59 is sprake van ongevallen met letsel. Op de A59 kantelde een vrachtwagen die daarna in brand vloog. De A16 richting Rotterdam is dicht bij het knooppunt Zonzeel na een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenauto.

Op de A58 tussen de knooppunten De Stok en Princeville zijn zoveel schuivers en glijpartijen geweest dat de weg mogelijk helemaal dicht gaat, omwille van de veiligheid.

Op de A12 Den Haag-Utrecht reed bij Nieuwerbrug een vrachtwagen de midden-vangrail in. Tussen Reeuwijk en Nieuwerbrug zijn daarom drie rijstroken afgesloten. De andere kant op, bij Harmelen, schaarde een vrachtwagen. Het scharen van een vrachtwagen houdt in dat de oplegger door onverwachts remmen haaks op de cabine komt te staan. Het verkeer moet hierdoor opde A12 over één rijstrook. Ook op de A1 richting Amsterdam is een vrachtwagen geschaard ter hoogte van Eembrugge.

Ga niet de weg op

Rijkswaterstaat waarschuwt dat mensen beter niet de weg op kunnen gaan als ze het niet per se nodig is. „Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad. We hebben op de snelwegen al 165 ongevallen geteld. Dat is echt heel veel voor een zaterdagochtend, dus ga daarom de weg niet op als het niet nodig is”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De VID krijgt elke minuut wel een ongevalsmelding: „Het is nog lang niet voorbij." Ga dus niet de weg op, als je niet in bovenstaand rijtje wil eindigen. Doe je het toch? Wees dan heel erg voorzichtig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op! Al bijna 200 aanrijdingen door gladheid
Sluiten