Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 15 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Oost-Nederland test enkelband met alcoholmeter

In Rotterdam en Oost-Nederland beginnen ze maandag met een proef met ‘de alcoholmeter’. Dit is een enkelmand die via zweet de hele dag kan meten of degene die de enkelband om heeft, onder invloed van alcohol is.

De band geeft twee keer per dag een resultaat door aan de reclassering. Via deze weg kan iemand met een alcoholverbod gecontroleerd worden. Daarnaast wordt beoordeeld of het dragen van de alcoholmeter, gecombineerd met professionele begeleiding, effect heeft op het gebruik en gedrag van de cliënt in relatie tot alcoholinname. De resultaten van de proef geven de doorslag of er in de toekomst vaker met zo’n enkelband gewerkt gaat worden. Aan de test doen gedurende een jaar honderd mensen mee.

Alcoholverbod

Een alcoholverbod kan als bijzondere voorwaarde worden opgelegd door de rechter of het Openbaar Ministerie, vaak opgelegd bij geweldscriminaliteit. Volgens de Rijksoverheid speelt drankmisbruik regelmatig een grote rol bij geweldsdelicten. Volgens hen is tussen de 25 en 50 procenten van de delicten alcoholgerelateerd en veroorzaakt drankmisbruik jaarlijks meer dan drie miljard euro aan maatschappelijke schade.

De alcoholmeter kan worden gebruikt bij een alcoholverbod bij ieder type delict, zoals geweldpleging maar ook bijvoorbeeld rijden onder invloed. Deelname is (nog) niet verplicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.