Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 25 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Dit zijn de minst en meest corrupte landen

Stonden we vorig jaar op nummer 5 van de lijst, dit jaar is Nederland achtste geworden in de lijst met minst corrupte landen van de wereld. Net als vorig jaar voert Denemarken de lijst aan, maar de Scandinaviërs moeten hun plek delen met Nieuw-Zeeland.

Ook andere Scandinavische landen doen het goed. Finland staat op nummer 3, Zweden op nummer 4 en Noorwegen hoeft op nummer 6 enkel Zwitserland voor zich te dulden (plek 5). Hierna volgen Singapore, Nederland en Canada. Duitsland sluit de lijst af.

De lijst wordt gemaakt door de anticorruptieorganisatie Transparency International. Op basis van analyses van deskundigen op verschillende vlakken wordt deze samengesteld en krijgen landen punten voor de mate van corruptie in hun land.

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar maatregelen tegen zaken als omkoping en wat de overheid doet om de belangrijke levensbehoeften van hun burgers te bevredigen. Ook niet onbelangrijk: hoe wordt er omgegaan met corruptie binnen de overheid van een land? In totaal kunnen landen 100 punten krijgen. Nederland scoort er dit jaar 83, waar dat er vorig jaar 87 waren.

„In te veel landen worden mensen beroofd van hun basisbehoeften en gaan ze elke nacht hongerig naar bed als gevolg van corruptie, terwijl de corrupte mensen met macht zonder gestraft te worden van een luxeleven kunnen genieten.” Dit zegt José Ugaz, voorzitter van Transparency International, in een reactie.

Met deze woorden in ons achterhoofd kijken we naar de landen die juist onderaan in de lijst staan en daarmee behoren tot de meest corrupte landen ter wereld. Op de laatste plaats staat Somalië met 10 punten. Ook Zuid-Soedan, Noord-Korea, Syrië, Jemen, Libië, Venezuela, Afghanistan, Guinee-Bissau, Irak, Eritrea en Angola scoren minder dan 20 punten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit zijn de minst en meest corrupte landen
Sluiten