Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 dec 2016

‘Zoveel cocaïne in Nederland dat het te goedkoop is’

Limited editions zijn duur, maar zodra er grote hoeveelheden van een product op de markt zijn, wordt dit product juist spotgoedkoop. Dat laatste is in Nederland aan de hand met de drug cocaïne. Het zweet zou de criminelen hierdoor uitbreken, schrijft het Algemeen Dagblad.

Vorig jaar werd voor een kilo van het witte poeder ongeveer 37.000 euro betaald. Nu levert een kilo cocaïne nog maar 21.000 op, maar liefst 16.000 euro minder. Voor het criminele circuit in ons land natuurlijk geen prettige ontwikkeling. Zij doen veel moeite om de coke uit Zuid-Amerika in te voeren en moeten nu met elkaar in topoverleg om de prijzen kunstmatig hoog te gaan houden.

Volgens het AD blijkt uit gesprekken met onderwereldfiguren en strafpleiters dat de Nederlandse en internationale onderwereldtop maatregelen proberen te treffen om de prijzen niet nog verder te laten zakken. Ze zouden bijvoorbeeld een minimumbedrag van 23.000 euro per kilo hebben afgesproken.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft ook laten weten dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat er meer cocaïne op de Nederlandse markt is dan eerdere jaren. „Grote partijen worden gedumpt op de markt”, zegt woordvoerster Jeichien de Graaff. „We horen dat de groothandelsprijs van cocaïne daalt.”

Noodgedwongen opslaan

Er zou zelfs zoveel van het witte goud in het land te vinden zijn, dat de Europeanen het niet eens op krijgen. Hierdoor zouden grote partijen coke noodgedwongen opgeslagen worden, ook in Nederland. Advocaat Jan Hein Kuijpers over het opslaan: „Veel zin heeft dat niet, want de drugs blijft binnenstromen. Maar als er niet werd opgeslagen, was de prijs nu nog lager geweest.”

Concurrentie

Deze grote hoeveelheid cocaïne leidt ook tot een harde concurrentie in de drugsmarkt. Grote criminelen proberen de kleinere partijen uit de markt te werken door tips weg te geven over ladingen of de kleintjes onder druk te zetten.

Via de havens van Rotterdam en Antwerpen komen de grote hoeveelheden drugs voor Europa binnen. In Rotterdam werden dit jaar al meerdere grote partijen in beslag genomen. Tot nu toe is daar 12.000 kilo uit de markt gehaald.

60.000 kilo

Die 12.000 zou echter niks zijn bij de kilo’s die Nederland toch gewoon binnenkomen, naar schatting komt dat aantal neer op 60.000 kilo per jaar. De allergrootste drugsbazen in ons land hebben nu topoverleg om de toestroom een beetje in te dammen, zeggen verschillende advocaten. „Er is maar een handjevol spelers dat enorme partijen van duizenden kilo’s cocaïne aankan. Op dat niveau vindt overleg plaats”, zegt een anonieme strafpleiter.

Er zijn verschillende redenen waarom er nog zoveel drugs ons land in kan komen. In de Rotterdamse haven is bijvoorbeeld niet genoeg mankracht om iedere lading te controleren, maar er is ook sprak van corruptie bij douane in de haven. Het OM heeft daarom vorige week nog 16 jaar gevangenisstraf geëist tegen Gerrit G. Hij liet zich omkopen om containers vol drugs te laten passeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Zoveel cocaïne in Nederland dat het te goedkoop is’
Sluiten