Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 23 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Zoek je werk? Dan moet je naar Friesland

Niet in de Randstad, maar in het noorden hebben werkzoekenden steeds meer vacatures om uit te kiezen. In de zorg komen er het snelst meer banen bij en PostNL zoekt het vaakst nieuw collega’s. Dat blijkt uit cijfers van banensite Joblift, die ruim 1,5 miljoen vacatures van afgelopen jaar analyseerde.

De economie trekt aan, de werkloosheid daalt. Het lijkt dit jaar weer goed te gaan in Nederland. Joblift onderzocht de trends op de arbeidsmarkt. Liggen de banen echt voor het oprapen of is het enthousiasme ietwat overdreven?

Minder vacatures in Randstad

Wat opvalt in de cijfers is het dalende aantal vacatures in de Randstad. Toch zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht samen nog goed voor ruim de helft van het totale vacatureaanbod. Dit aandeel valt echter 2,9 procent lager uit dan vorig jaar. Vooral in Zuid-Holland kwamen er minder functies vrij (4,4 procent) vergeleken met 2015.

De bewoners uit Zeeland hebben nog minder vacatures om op te solliciteren. Hier is de grootste daling: 7 procent minder banen voor het kiezen dan het jaar ervoor. Waar de mensen wel weer volop aan het werk kunnen, is in Friesland. Hier waren ruim 15 procent meer vacatures te vinden dan in 2015.

Meer beschikbare banen betekent niet dat iedereen aan het werk komt. Ook hoogopgeleiden hebben moeite met het vinden van een passende functie.

Van alle vacatures is 40 procent geschikt voor werkzoekenden met een minimaal hbo-niveau, terwijl volgens het CBS slechts 28 procent van de beroepsbevolking een hbo- of wo-diploma heeft. Het zou voor hoogopgeleiden eenvoudiger moeten zijn om een baan te vinden, maar dat is dus niet per definitie het geval. Ook hebben werkgevers moeite om aan (goed opgeleid) personeel te komen.

„Aan de andere kant spelen er uiteraard meer belangrijke factoren mee, zoals het type opleiding van werkzoekers”, legt Bob Uhde van Joblift uit. „Het klopt dus zeker dat het niet voor alle hoogopgeleiden makkelijk is een baan te vinden, of voor werkgevers personeel met de juiste vaardigheden. Dit wordt de zogenaamde ‘skills gap’ genoemd.”

Softwareontwikkelaars meest gewild

Veel meer vacatures dus, maar waar maak je de meeste kans? Dan moet je het zoeken in de handel- en retailsector, daar komt het grootste deel van de vacatures vandaan. Ook in de zorg en het onderwijs werd vaak naar nieuwe collega’s gezocht. De gezondheidszorg groeit het snelst, daar werden bijna 17 procent meer vacatures uitgeschreven.

Er werd dit jaar het meest gezocht naar softwareontwikkelaars (83.856 vacatures), accountmanagers (39.325 vacatures) en klantenservicemedewerkers (35.984 vacatures). Onder de laagopgeleiden werden 34.526 reparatie- en onderhoudstechnici gezocht afgelopen jaar.

Om je baankansen te vergroten, kun je ook solliciteren bij het bedrijf dat de meeste vacatures heeft. Op nummer 1 staat PostNL (4351 vacatures), gevolgd door Albert Heijn (2421 vacatures) en Action (2408 vacatures).

In de financiële wereld en de administratieve sector gaat het minder goed. Daar daalde het aantal vacatures met 21 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zoek je werk? Dan moet je naar Friesland
Sluiten