Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Kerstmaaltijd gaat voor een groot deel in prullenbak

Ja hoor, het vreetfestijn komt er weer aan! Kerst staat voor velen voor een belangrijk deel in het teken van eten. Maar we kunnen het helemaal niet op. En daarom verdwijnt een groot deel van de zorgvuldig bereide kerstmaaltijd doodleuk in de afvalbak.

Eén op de drie Nederlanders gooit met kerst namelijk liever eten weg dan dat de gasten iets tekort komen. De helft van alle Nederlanders koopt daarnaast teveel eten in met kerst. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu en de Rabobank. In totaal gooien we voor 124 miljoen euro aan eten weg tijdens kerst, blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu op basis van onderzoek.

Schuldiger

„De angst om tekort te komen is sterker dan de behoefte om geen voedsel en geld te verspillen,” zegt Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. Velen voelen zich met kerst wel schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. „Kerst is een feest van bezinning. Begrijpelijk dat veel Nederlanders zich schuldiger voelen over verspilling dan gedurende de rest van het jaar.”

Opvallend is dat we massaal eten weggooien, maar dat 77 procent van de Nederlanders wel aangeeft een hekel te hebben aan voedselverspilling. Als eten duurder gemaakt zou worden, wordt er minder weggegooid. Natuur & Milieu denkt dat te kunnen bewerkstelligen door milieubelasting in de prijs van voedsel door te berekenen.

Bewuster inkopen

„Als voedsel twee keer zo duur zou zijn, zou een kwart van de Nederlanders niets meer weggooien. Veel Nederlanders vinden voedselverspilling ook zonde van het geld. Tijd om bewuster in te kopen en beter om te gaan met restjes,” zegt Koek.

Maar na de Kerst wordt natuurlijk alles anders, want dan zijn er de goede voornemens. „De Nederlander heeft wel goede voornemens voor het nieuwe jaar. De helft van de ondervraagden geeft aan in 2017 minder voedsel te gaan verspillen,” zegt Bas Rüter, directeur Duurzaamheid Rabobank. „Het is opmerkelijk dat we ons kerstmenu zo waarderen, maar dat we er toch extra veel van weggooien. Dat kan beter en slimmer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.