Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Anis Amri pakte in Amsterdam bus naar Lyon’

Anis Amri werd vorige week in Milaan doodgeschoten nadat hij in het Duitse Berlijn een aanslag had gepleegd op een kerstmarkt. Eerder was al bekend dat Amri na de aanslag via Frankrijk was gereisd, maar nu melden Italiaanse media dat de Tunesiër via Nederland in Frankrijk wist te komen.

Amri via Nederland naar Frankrijk

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica hebben onderzoekers in de bagage van Amri een telefoon aangetroffen met bijzondere simkaarten. Deze kaarten zijn tijdens een reclameactie uitsluitend in Nederland uitgedeeld van 20 tot 22 december. Dat gebeurde exclusief in Breda, Nijmegen en Zwolle.

Amri reed op 19 december in Berlijn op een menigte in. Daarna moet hij naar Nederland zijn gereisd en in Breda, Nijmegen of Zwolle terecht zijn gekomen.

Volgens Franse media is de reis van Amri verlopen via Nijmegen en Amsterdam. Nieuwszender Bmftv meldde woensdag dat Amri waarschijnlijk woensdagavond 21 december in Nijmegen een bus naar Amsterdam heeft genomen. Daar pakte hij op station Sloterdijk een bus naar Frankrijk. De twee bussen waar Amri in zou hebben gezeten zijn vermoedelijk van dezelfde onderneming, FlixBus.

FlixBus onderhoudt geen rechtstreekse verbindingen tussen Nederland en Lyon. De reis is wel mogelijk met een overstap in Parijs, Düsseldorf of Brussel. Het snelst gaat het via station Parijs Porte Maillot; een reis vanuit Nijmegen duurt dan 14,5 uur. Wie overstapt in Brussel-Noord of Düsseldorf is langer onderweg.

Wilders wil kamer terugroepen

PVV-leider Geert Wilders wil na het horen van het nieuws dat de Tweede Kamer met spoed terugkomt van reces. Wilders heeft de andere fractievoorzitters geschreven met dat verzoek. Hij wil met premier Mark Rutte debatteren over de kwestie.

Volgens de lijsttrekker van de PVV zijn de grenzen zo lek als een mandje en loopt ons land groot gevaar als de berichten blijken te kloppen.

Kamerlid Kees Verhoeven van D66 wil nog vóór het weekeinde een brief met uitleg van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij vraagt zich af waarom de minister niet zelf met het nieuws en de bijbehorende zorgvuldige uitleg is gekomen.

Emmerich

De Duitse politie heeft 22 december in Emmerich een asielzoekerscentrum doorzocht in het kader van de speurtocht naar Amri. Amri stond daar als asielzoeker geregistreerd. Emmerich ligt 20 kilometer ten oosten van Nijmegen.

Op 23 december kwam Amri aan in Milaan, waar hij door de Italiaanse politie werd doodgeschoten. Hij werd donderdagnacht om 03.00 uur buiten een treinstation staande gehouden door de politie. Toen de man om zijn legitimatie werd gevraagd, opende hij het vuur op twee agenten. Bij het vuurgevecht raakte een agent gewond en kwam Amri zelf om het leven.

Het Landelijk Parket laat weten dat de politie onderzoekt of Amri daadwerkelijk via Nederland is gereisd. Het Openbaar Ministerie wil verder geen mededelingen over de kwestie doen.

In Milaan werd Amri doodgeschoten. Foto: epa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.