Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 14 nov 2016 / 14:57 uur

‘Theezakje’ geneest diabetes type 1 binnen 5 jaar

Het lijkt een beetje op een theezakje: de capsule die mogelijk diabetes type 1 gaat genezen. Wetenschappers van vier Nederlandse universiteiten hebben samen aan deze nieuwe, spectaculaire capsule gewerkt.

De capsule is gemaakt van biologisch materiaal en wordt geïmplanteerd bij patiënten met diabetes type 1. In deze capsule, die op een theezakje zou lijken, zitten cellen die insuline produceren. Het is precies deze stof die mensen met diabetes type 1 niet uit zichzelf aanmaken.

Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met deze vorm van diabetes is namelijk gestopt met het aanmaken van insuline of het maakt heel erg weinig aan. Hoe dat precies kan, weten onderzoekers nog niet. Erfelijke aanleg speelt een (relatief kleine) rol, maar vermoedelijk ook omgevingsfactoren als voeding en infecties, schrijft Stichting Diabetes Onderzoek Nederland.

Bron: CBS

Diabetes type 1 kun je op elke leeftijd krijgen, maar meestal gebeurt het bij kinderen en jongeren. Omdat het lichaam uit zichzelf niet genoeg insuline aanmaakt, moeten mensen met diabetes type 1 dagelijks insuline spuiten. Dit zou binnenkort dus wel eens verleden tijd kunnen zijn.

Binnen vijf jaar

De wetenschappers van de universiteiten van Maastricht, Leiden, Utrecht en de TU Eindhoven denken dat ze met hun capsule goud in handen hebben. Binnen vijf jaar zouden de eerste ‘theezakjes’ op patiënten kunnen worden getest.

Professor Clemens van Blitterswijk, hoogleraar Weefselherstel in Maastricht, zegt tegen Telegraaf dat het onderzoek „al heel dicht tegen de werkelijke toepassing aan” zit bij patiënten met dit type diabetes. „Nu iedereen zijn schouders eronder gooit, kan dit een enorme versnelling in het onderzoek teweegbrengen.”

Fundraiser

Het goede nieuws voor patiënten met dit type diabetes komt niet toevallig maandag naar buiten: het is namelijk Werelddiabetesdag. Op deze dag is er extra aandacht voor de ziekte, stichting DON organiseert zelfs een lustrumgala. Tijdens het gala en met de fundraising hoopt de stichting 1 miljoen euro op te halen voor dit nieuwe onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Theezakje’ geneest diabetes type 1 binnen 5 jaar
Sluiten