Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 30 nov 2016 / 11:05 uur

Santé! Belgisch bier is cultureel erfgoed

Prut, schol en santé: veel Belgen zullen deze woensdag het glas heffen. Belgisch bier krijgt namelijk een plek op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO. Dat heeft de VN-organisatie besloten in Ethiopië.

UNESCO is erg te spreken over de manier waarop België zijn biercultuur beschermt en aan de man brengt. In elke provincie bestaan er brouwerijen, verenigingen van bierproevers, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.

Ministers blij

De ministers van de Belgische gewesten reageren in een verklaring verheugd op het nieuws. Ook de Vlaamse minister van cultuur Sven Gatz spreekt van een belangrijke opsteker voor de biercultuur in België. „We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard. In België hoeft bier in kwaliteit en diversiteit niet onder te doen voor wijn of andere dranken”, zegt hij.

Foto: Flickr

Minister Gatz vertelt in zijn vrije tijd ook graag met bier bezig te zijn: „Het verheugt me dan ook als Minister van Cultuur, maar ook als hobbybrouwer, dat de UNESCO de creativiteit en diversiteit van onze biercultuur erkent."

Er staan meer Belgische tradities op de UNESCO-lijst, zoals carnaval in Binche en Aalst en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Santé! Belgisch bier is cultureel erfgoed
Sluiten