Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 30 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

BNN-VARA verlaagt toch topsalaris Giel Beelen

Na alle ophef over het salaris van dj Giel Beelen, wordt het bedrag door BNN-VARA verlaagd. Vandaag onthulde de Telegraaf het jaarsalaris van Beelen. Hij zou tot en met 2018 565.000 euro per jaar verdienen. Volgens de omroep is dat onjuist en zou het salaris lager zijn.

De 3FM-dj zou vorig jaar 440.000 verdienen dat door de omroep wordt aangevuld met 125.000 euro. Het hoge bedrag zorgde voor veel verbazing aangezien Beelen op 11 november zijn laatste ochtendshow presenteerde en vanaf januari drie dagen een avondprogramma gaat maken voor 3FM. Een verlaging wegens deze aangepaste werkzaamheden zou logisch zijn. Daarbij komt het feit dat het grootste deel van het Giel-salaris van belastinggeld wordt betaald, iets wat bij velen in het verkeerde keelgat schiet.

‘Krankzinnig’

Staatssecretaris Sander Dekker (media) verslikte zich in zijn koffie toen hij de hoogte van het salaris hoorde. „BNN-VARA maakt programma’s met ons belastinggeld. Dit soort exorbitante salarissen passen daar niet bij”, zegt hij in de Telegraaf. VVD-Kamerlid Ton Elias wil uitleg van staatssecretaris over topsalarissen bij de Nederlandse Publieke Omroep.

Ook PvdA’ers John Kerstens en Mohammed Mohandis vinden het Giel-salaris te hoog en willen van het kabinet weten of een salaris van 560.000 euro nog wel redelijk is. „Ik vind het krankzinnig”, zegt Kerstens tegenover Nu.nl. De partij wil dat de wettelijke norm die nu geldt voor topfunctionarissen ook moet gaan gelden voor iedereen die in de publieke- en semi-publieke sector werkt. Volgens Dekker geldt er al een salarisplafond. „We zijn als kabinet bezig ervoor te zorgen dat die regel voor alle medewerkers van alle publieke organisaties gaat gelden. Dus ook voor presentatoren van de publieke omroep.”

Omroep BNN-VARA reageerde woensdag op de ophef en laat weten dat het salaris wel degelijk wordt aangepast nu Beelen minder dagen radio gaat maken. „Bij veranderende werkzaamheden worden het betaalde bedrag zo snel als mogelijk aangepast. De suggestie in De Telegraaf dat dat pas na 2018 zal gebeuren is onjuist."

Bestbetaalde NPO’ers

Met een salaris van 560.000 euro is Beelen een van de vier bestbetaalde NPO’ers. Bovenaan het lijstje staat DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk die na een salarisverhoging in 2015, 580.000 euro per jaar verdient. Dat blijkt uit het jaarverslag van BNN-VARA. Antoinette Hertsenberg moest vorig jaar wat inleveren; ze gaat van 369.684 euro in 2014 naar 272.357 euro in 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag van AvroTros. Paul de Leeuw mag jaarlijks 228.599 euro bijschrijven. „Ik zit nu net boven de Balkenendenorm, en ik verdien goed. Als ik meer wilde, had ik bij RTL moeten blijven”, zei hij eerder in de Vara-gids.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
BNN-VARA verlaagt toch topsalaris Giel Beelen
Sluiten