Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Proces tegen Geert Wilders gaat door

De ‘minder, minder’-rechtszaak tegen Geert Wilders gaat gewoon door. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag vrijdagochtend.

De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, had aan de rechtbank gevraagd om het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren. Volgens Knoops mag het OM Wilders niet vervolgen vanwege iets wat hij heeft gezegd, omdat zijn politieke vrijheid daarmee wordt beperkt. Als de rechter daar gehoor aan had gegeven, had het OM de aanklacht tegen Wilders moeten laten vallen, waardoor het strafproces ten einde was gekomen.

Maar volgens de rechtbank in Den Haag heeft de beslissing van het OM geen invloed op de politieke vrijheid van Wilders om te zeggen wat hij wil. Of iets strafbaar is, wordt door de rechter bepaald en komt dus pas later aan bod.

Wilders, die niet bij de uitspraak aanwezig was, reageerde op Twitter kort en bondig. „Politiek proces. Pleur op.”

Wilders wordt vervolgd omdat hij op een verkiezingsavond in maart 2014 een zaaltje vol PVV’ers ‘minder, minder’ liet scanderen op de vraag hoeveel Marokkanen ze wilden. „Dan gaan we dat regelen”, was Wilders’ reactie.

Het proces begint op 31 oktober. In totaal zijn er twaalf dagen uitgetrokken om alle partijen en deskundigen te horen. Eind november, begin december wordt de uitspraak verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Proces tegen Geert Wilders gaat door
Sluiten