Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 27 okt 2016

In je eentje eten is beter voor slank figuurtje

Wil je afvallen, zorg er dan voor dat je geen visite over de vloer krijgt. We hebben namelijk onbewust de neiging meer te gaan eten als we met meerderen aan tafel zitten.

En niet alleen eten we meer, vaak wordt er ook ongezonder gegeten, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Tenzij je met allerlei sla-eters aan het dineren bent, krijg je over het algemeen meer slecht eten naar binnen in gezelschap. Ook als je dat eigenlijk helemaal niet wilt.

Het is een beetje als het taartje dat je eigenlijk niet wil nemen op een verjaardag, maar toch maar pakt ’om niet ongezellig te zijn’.

Erbij horen

„Vanuit de behoefte om bij de groep te willen horen, kunnen mensen ongezonde voedingskeuzes maken”, stelt het Voedingscentrum. „Terwijl ze daar vaak eigenlijk geen zin in hebben. Ze weten dat dit gedrag niet juist is, maar dit is wat anderen doen en ze willen niet buiten de groep vallen. Mensen passen hun eetgedrag vooral aan wanneer mensen hun tafelgenoten niet zo goed kennen.”

Mensen die samen met anderen eten zijn minder goed in staat om te monitoren wat en hoeveel zij eten. Bewuster eten, door iedere hap goed te proeven en tijdens het eten te letten op gevoelens van verzadiging kan te veel eten voorkomen.

Pannen in keuken

Daarnaast helpt het om niet alles direct op te scheppen, maar eten in de pannen in de keuken te laten staan. Zo wordt de tijd dat je wordt blootgesteld aan aantrekkelijk eten verkort.

Als mensen vrienden of familie op bezoek krijgen, verwachten zij vaak van tevoren al om meer te eten en dus meer eten nodig te hebben. En dat levert vaak onnodig veel boodschappen op, die je toch geneigd bent ‘dan maar op te eten’.

„Het is belangrijk dat mensen letten op hoeveel eten zij van tevoren in huis halen en zich er bewust van zijn dat zij deze hoeveelheid waarschijnlijk overschatten. Mensen willen graag een goede indruk maken op anderen en kunnen daardoor de angst hebben om geen goede gastheer of -vrouw te zijn wanneer zij niet genoeg eten in huis hebben”, aldus de onderzoekers.

Vragen

Het is misschien een beetje raar, maar door van tevoren aan je gasten te vragen hoeveel zij gemiddeld genomen eten, kan deze angst verminderen. Daarnaast kan er gelet worden op wat er op tafel wordt gezet bij een etentje, of welke hapjes in huis worden gehaald op feestjes.

In plaats van aantrekkelijke, maar ongezonde producten zoals chips, kunnen mensen gezonde alternatieven in huis halen, zoals ongezouten noten, of snackgroenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In je eentje eten is beter voor slank figuurtje
Sluiten