Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 31 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Brabantse jongeren schamen zich voor accent

Brabantse jongeren schamen zich zó voor hun accent, dat ze niet solliciteren op banen in de Randstad.

Zonder accent maak je meer kans op de arbeidsmarkt. Het is een stelling waar veel Brabantse jongeren met ja op lijken te antwoorden. Zij laten de banen in de Randstad aan hun neus voorbijgaan, omdat ze denken geen kans te maken tegenover anderen zonder tongval.

Bovendien ervaren zij hun accent als plat en onprofessioneel, vertelt de 25-jarige Amy van der Heijden die uit Den Bosch komt. Zij vond een baan als psycholoog in Tilburg. „Mijn accent belemmert me en iedereen maakt er altijd opmerkingen over. Na mijn studie heb ik bewust gesolliciteerd in Brabant. Hier is iedereen aan het accent gewend, pas buiten Brabant merk je hoe groot het verschil is. Ik zou willen dat ik mijn accent kon uitzetten.”

Tongval

Van der Heijden schaamt zich voor haar tongval en kan tal van vriendinnen noemen die met hetzelfde gevoel worstelen. „Een van mijn vriendinnen is niet naar een sollicitatie gegaan toen ze hoorde dat er alleen maar kandidaten uit het westen op afkwamen. Tijdens mijn studie presenteerde ik graag. Eén project deed ik samen met een studiegenoot zonder duidelijk accent. We hebben de presentatie een paar keer doorgenomen en besloten toen dat hij het beter kon doen. Ik vond mezelf onprofessioneel.”

De 29-jarige Britt van der Rakt uit Oss is dezelfde mening toegedaan: een accent helpt niet bij het vinden van een baan. Integendeel: het biedt minder toekomstperspectief. „Mijn uitspraak maakt me wel eens onzeker. Ik vind de tongval lomp en boers. Weet je wat ook gek is? Bekende Brabanders proberen zo snel mogelijk van hun zachte g af te komen. Die nemen logopedielessen, terwijl Ilse DeLange uit Twente op de Nederlandse televisie juist heel trots is op haar accent.”

Voicecoach Kristel van Eijk herkent zich in het punt van Amy en Britt. Ook haar Brabantse accent heeft haar in het verleden werk gekost. „Een accent is bij radio en tv niet heel gebruikelijk, tenzij het een gimmick wordt, zoals bij Roy Donders. Terwijl je accent niets zegt over je competenties en je vaardigheden. Daar moet je juist trots op zijn.”

Weg met dat accent

De Nederlandse Vereniging voor Logopedie & Foniatrie kan niet vertellen of er sprake is van een stijging van het aantal Brabanders dat een logopediepraktijk binnenstapt om van zijn of haar accent af te komen. De laatste cijfers dateren volgens vestigingsmanager Boudewijn de Ridder van een jaar geleden. Bovendien zouden die cijfers mogelijk niet het juiste beeld laten zien, vertelt een Brabantse logopedist uit Den Bosch, die om privacy-redenen niet met haar naam in de krant wil. „Een accent wordt niet gezien als gezondheidsklacht of stoornis en het afleren wordt om die reden niet vergoed door de zorg-verzekeraar. Dit probleem hoor ik voornamelijk bij dertigers. Zij denken meer kans te maken op de arbeidsmarkt als ze de Nederlandse taal zonder accent spreken.” Maar ja, die kosten… „De wens onder Brabanders om hun accent af te leren is er, maar veel mensen laten logopedielessen achterwege omdat ze het uit eigen zak moeten betalen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.